Kisindžer: Konfrontacija Kine i Amerike neizbežna, potrebni odgovorni lideri

Nekadašnji američki državni sekretar je u intervjuu Ekonomistu ocenio da se ne radi o normalnim okolnostima, zbog obostrano zagarantovanog uništenja i razvoja veštačke inteligencije.

„Mi smo na početku okolnosti u kojima bi mašine mogle da izazovu smrtonosne zarazne bolesti ili druge pandemije , ne samo nuklearno, već ljudsko uništenje na bilo kom polju. Ove okolnosti zahtevaju odgovorne lidere, koji bar pokušavaju da izbegnu sukob“, naglasio je Kisindžer.

Američki diplomata je rekao da je svet u situaciji kao pre Prvog svetskog rata i u kojoj svaki poremećaj ravnoteže može dovesti do katastrofalnih posledica.

„Obe strane su uverene da druga predstavlja stratešku opasnost.Mi smo na putu konfrontacije velikih sila”, smatra Kisindžer.  On je ocenio da su najveće pretnje po mir Amerika i Kina, pošto imaju kapacitet da unište čovečanstvo. Kisindžer je rekao i da Japan ide ka tome da za pet godina postane nuklearna sila, a pohvalno se izrazio o spoljnoj politici koju vodi Indija, jer „pokazuje ravnotežu“.

Kisindžer je pohvalio ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog kao „izvanrednog lidera“, koji je mudar da pozdravi kineske diplomatske napore u Ukrajini.

On je saopštio da podržava članstvo Ukrajine u NATO-u, i rekao da je to i u interesu Rusije, a objasnio da evropski lideri greše što se kolebaju oko njenog pridruživanja u alijansu.

Ugledni američki diplomata smatra da bi Ukrajina na kraju sukoba mogla da povrati sve teritorije koju je izgubila posle 24. februara 2022. godine, osim Krima koji će, kako kaže Kisindžer, zadržati Rusija. On je takođe doveo u pitanje budućnost odnosa Kine i Rusije, a nije se pohvalno izjasnio o kvalitetu vodećih političkih aktera u SAD.

(RTS)