Kina počela vojne vežbe u okolini Tajvana

Vojne vežbe Kine održavaju se u okolini ostrva, uključujući Tajvanski moreuz, sprovode se i na severu, istoku i jugu od Tajvana, kao i u oblastima Kinmen, Macu, Vuću i Dongjin, prenosi kineska novinska agencija Sinhua.

Portparol vojske Li Si naveo je da vežbe pod nazivom „Zajednički mač – 2024A“ uključuju trupe, mornaricu i vazdušne snage.

Li je istakao da vežbe služe kao „jaka kazna za separatističke radnje“ Tajpeja, ali i kao „čvrsto upozorenje protiv mešanja i provokacija od strane spoljnih sila“.

Američki general-pukovnik Siven Sklenka ocenio je da kineska vojska „nastavlja da vežba ključne elemente za potencijalnu vojnu invaziju na Tajvan“.

Reakcije Tajpeja

Sa druge strane, ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je poslalo pomorske, vazdušne i kopnene snage da „brane suverenitet“ ostrva, ističući da reč o „iracionalnim provokacijama“.

„Vojna vežba ne samo da ne doprinosi miru i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu, već naglašava agresivni militaristički mentalitet kineske vojske“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova u Tajpeju, takođe, pozvalo je Kinu da „bude racionalna“, kao i da „prestane da podriva mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu“.

„Tajvan će zadržati svoje demokratske ideale i neće se promeniti usled pritiska susednih zemalja“, istaklo je ministarstvo.

(RTS)