Kim se prvi put vozio limuzinom koju mu je poklonio Putin

Severnokorejski lider Kim Džong Un prvi put je seo u automobil koji mu je u februaru poklonio ruski predsednik Vladimir Putin, otkrila je Kimova sestra, rekavši da autombil ima „specijalne funkcije“.

Putin je Kimu poslao rusku limuzinu „aurus senat“, koju mu je pokazao kada je severnokorejski lider bio na samitu u Rusiji u septembru prošle godine.

„Specijalna funkcija ovog automobila je savršena i može potpuno da joj se veruje“, rekla je Kim Jo Džong, ne iznoseći više detalja o čemu se radi.

Istakla je da je poklon ruskog predsednika jasan dokaz prijateljstva dve zemlje, koji se, kako je ocenila, „razvija na sveobuhvatan način, na visokom nivou“.

Iako je prvobitno zamišljen kao vozila za državne zvaničnike, „aurus“ je u maju 2021. lansirao svoj prvi civilni model, „senat“. Prošle godine je pokrenuta proizvodnja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Američki obaveštajni zvaničnici su sve zabrinutiji oko dugoročnih implikacija zbog onoga što se čini da je novi nivo strateškog partnerstva između Severne Koreje i Rusije.

(RTS)


Ostavite komentar