Katarska diplomatija – između primirja i krvoprolića u Pojasu Gaze

„Uz Božju pomoć, borićemo se za slobodu dok budemo živi. Sloboda za Palestinu!“, rekao je, tokom prethodnog Svetskog prvenstva u fudbalu, stariji gospodin ogrnut u palestinsku zastavu obraćajući se grupi američkih vojnika koji su ručali u iračkom restoranu u Suk Vakifu, tradicionalnom trgovačkom centru Dohe.

Katar, čije su diplomate u centru složene akcije ubeđivanja Izraelaca i lidera Hamasa da razmene zarobljenike i prekinu pucnjavu u Pojasu Gaze, jedino je mesto na Bliskom istoku u kojem, u istom kadru, mogu da se vide palestinski aktivisti, američki vojnici, ali i raznorazni predstavnici Irana i avganistanskih talibana.

Mir na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, tokom loptanja u Dohi, obezbedio je specijalni izaslanik Muhamed el Amadi, koji je ubedio lidere Hamasa da iskoriste uticaj na ostale organizacije da ne odgovaraju na izraelske akcije u kojima je na Zapadnoj obali ubijen jedan od lidera Islamskog džihada.

Akciju zauzdavanja sveopšteg krvoprolića, koje je u Gazi izbilo posle divljačkog upada Hamasa u Izrael i osvetničkog pohoda Izraelaca koji je usledio, ponovo su preuzele katarske diplomate, koji su prethodne dane provele ubeđujući Hamas i Tel Aviv da obustave rat, bar dok dve strane ne razmene zarobljenike.

Pregovori o prekidu vatre i razmeni zarobljenika „napreduju i u poodmakloj su fazi“, javila je Al džazira, svega dan pošto su obe strane, bar javno, odbacile mogućnost da se rat u kojem je do sada stradalo oko 10.000 ljudi nekako privede kraju.

Katarska diplomatija iskočila je u prvi plan pokušaja da se rat zaustavi nakon posete državnog sekretara SAD Entonija Blinkena Dohi, tokom koje je od Katara zatraženo da preispita odnose sa Hamasom, uključujući i proterivanje lidera ove organizacije iz Dohe.

Kako se diplomatski izvori dojavili Vašington postu, preispitivanje odnosa Katara i Hamasa naći će se na dnevnom redu tek kada Doha okonča šatl-diplomatiju usmerenu ka oslobađanju zatočenika na obe strane – nešto više od 200 Izraelaca koje je Hamas oteo 7. oktobra i za sada nepoznatog broja Palestinaca iz izraelskih zatvora.

Blinken se u Dohi sastao sa katarskim emirom, šeikom Tamimon bin Hamadom el Tanijem, koji je u proteklih nekoliko godina preuzeo ulogu ključnog posrednika u čitavom nizu problema sa kojima se SAD suočavaju u ovom regionu, uključujući dogovore sa talibanima, pregovore sa Iranom oko nuklearnog programa, te na koncu palestinskom pitanju.

Palestinski lideri, koji su zbog uticaja Dohe nekako zauzdavali rivalitet između Hamasa i Fataha, deo poštovanja prema katarskom emiru zasnivaju na činjenici da ova država već godinama u palestinske teritorije upumpava milione dolara vredne donacije, kojima se obezbeđuju distribucija energenata, plate tamošnjih lokalnih službenika i hrana za najsiromašnije.

Katar je sa šest miliona dolara pomogao i izgradnju stadiona nazvanog „Doha“ u gradu Sahnin na severu Izraela s većinskim arapskim stanovništvom, na kojem igra Bnei Sahin, jedini uspešan fudbalski klub u kojem zajedno igraju Izraelci i Palestinci.

U poslednjoj ovakvoj akciji katarske diplomatije, isposlovano je puštanje pet američkih zatvorenika iz iranskih zatora u zamenu za odmrzavanje šest milijardi dolara, koji su posle jednog od brojnih paketa sankcija Teheranu ostali zarobljeni u Južnoj Koreji. Kataru je, u tom složenom dogovoru, pripala i uloga arbitra na koji će se način taj novac, kada prođe rat u Gazi, koristiti.

Diplomatski prestiž Dohe, koji dramatično prevazilazi površinu ove zemlje, deo uticaja duguje i prisustvu i oko 8.000 američkih vojnika smeštenih u bazi „Al Udeid“ u Dohi.

Njihov broj prethodnih godina bio je 10.000, ali je postepeno smanjivan u skladu sa strategijom administracije Džozefa Bajdena da se snage sa Bliskog istoka prerasporede prema ozbiljnijim pretnjama – Rusiji i Kini.

Američka baza u Kataru „Al Udeid“ posledica je komplikovanih implikacija koje su na ovaj region imali napadi Al Kaide na Njujork i Vašington 2001. godine. Nakon 11. septembra američke snage su se jednostavno iz Saudijske Arabije preselile u susedni Katar, pošto su im katarske vlasti za više od milijardu dolara izgradile novu bazu u Dohi.

Katarski izvori navode da je, tokom godina, na izgradnju kompleksa „Al Udeida“ potrošeno punih osam milijardi dolara, posle čega je Doha postala centar složene diplomatije između Zapada i različitih „otpadničkih“ režima i organizacija iz regiona.

(RTS)


Ostavite komentar