Kamala Haris oštra prema Izrealu; Racija IDF-a na Zapadnoj obali

Kako prenose mediji, izraelski zvaničnici veruju da šef Hamasa Jahja Sinvar nema nameru da pristane na privremeni prekid vatre u narednim danima, već da želi dodatnu eskalaciju.

Sa druge strane, izvor iz Hamasa rekao je za Si-En-En da bez pristanka Izraela na trajni prekid borbenih dejstava, Hamas neće pristati na dogovor o taocima.

Nakon što je Hamas odbio da odgovori na zahtev Izraela za dobijanje spiska živih talaca, Izrael je odlučio da juče ne pošalje tim na pregovore o primirju u Kairo.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant poručuje da Izrael neće okončati rat u Pojasu Gaze dok Hamas ne bude potpuno eliminisan.

Nikaragva je tužila Nemačku pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, zato što je politički i vojno podržala Izrael i blokirala fondove humantirane agencije UNRWA. Ova država u centralnoj Americi podnela je tužbu protiv Nemačke zbog „omogućavanja genocida“ u Pojasu Gaze.

Ministarstvo zdravlja, koje je pod kontrolom Hamasa, saopštilo je da je najmanje 15 dece umrlo proteklih nekoliko dana od neuhranjenosti i dehidracije u bolnici Kamal Advan u Gazi.

Istovremeno, telo izraelskog Ministarstva odbrane koje koordinira aktivnosti u Pojasu Gaze – COGAT navodi da je isporučeno 50 inkubatora namenjenih za bolnice u severnom i južnom delu Gaze.

Papa Franja apelovao je na prekid sukoba u Gazi.

„Da li zaista mislite da na ovaj način možete izgraditi bolji svet? Da li zaista mislite da ćete postići mir? Dosta molim vas! Dozvolite da svi kažemo dosta, molim vas! Stanite!“ rekao je papa Franja.

(RTS)


Ostavite komentar