Kako je predsednika Upravnog odbora Bi-Bi-Sija Boris Džonson koštao funkcije

U izveštaju pravnog stručnjaka Adama Hepinstala precizira se da je prilikom intervjua za funkciju predsednika Upravnog odbora Ričard Šarp sakrio dva slučaja sukoba interesa.

Prvi je da je obavestio tadašnjeg premijera Džonsona o svojoj nameri da aplicira za taj položaj pre nego što je to formalno učinio u novembru 2020. godine.

Slučaj Blajt

Drugi je da je, pre intervjua, saopštio Borisu Džonsonu da će upoznati kanadskog multimilijardera Sema Blajta sa šefom kabineta predsednika britanske vlade Sajmonom Kejsom.

Taj susret doveo je do toga da Blajt postane garant za premijerov kredit u vrednosti od osam stotina hiljada funti.

Blajt, turistički mogul i vlasnik jednog od najvećeg lanca privatnih škola na svetu, i Boris Džonson su veoma daleki rođaci. Njihove pradede su bili braća.

U svom izveštaju o tim događajima Adam Hepinstal ističe da „nije našao nikakve dokaze“ da je Šarp posredovao ili učestvovao u obezbeđivanju zajma za premijera.

Ostavka Šarpa

U svojoj ostavci Ričard Šarp javno se izvinio za „previd“ zbog koga nije tokom intervjua za položaj predsednik Upravnog odbora obelodanio potencijalne sukobe interesa.

On je ocenio da afera „odvraća pažnju od Bi-Bi-Si-jevog odličnog rada“ i da je to razlog za njegovo povlačenje sa funcije.

Šarp će ostati na čelu Upravnog odbora do juna kada će biti imenovan njegov naslednik

Reagovanja političara

Ministarka za kulturu, medije i sport Lusi Frejžer je u pismu Ričardu Šarpu naglasila da „razume i podržava njegovu ostavku“.

Ministarka istog resora laburističke vlade u senci Lusi Pauel upozorava da je Šarp „prekršio pravila i naneo neizrecivu štetu Bi-Bi-Si-ju“.

„Nezavisnost Bi-Bi-Si-ja ozbiljno je podrivena zbog korupcije i nepotizma u redovima konzervativaca“, tvrdi ona.

Lider opozicionih liberaldemokrata ser Ed Dejvi ističe da Boris Džonson nije trebalo da imenuje Šarpa, a da je premijer Sunak morao da ga otpusti čim je sukob interesa postao javan.

„Sve čega se konzervativni političari late, pretvara se u haos. Oni nisu u stanju da vode našu veliku zemlju“, ističe Dejvi.

Podrška sa vrha Bi-Bi-Si-ja

Generalni direktor Bi-Bi-Si-ja Tim Dejvi zahvalio se Šarpu na „službi Bi-Bi-Si-ju i zamajcu i intelektu, koji mu je pružio kao predsednik Upravnog odbora“.

Sam Upravni odbor poručuje da je Ričard Šarp „osoba sa integritetom, koja je bila izuzetno efikasan“ predsednik tog tela.

Bi-Bi-Si je u poslednjih nekoliko godina doživljava ozbiljan pad popularnosti u Velikoj Britaniji.

Sve su glasniji pozivi da se javnom servisu ukine pretplata.

Analitičari ukazuju da najnovija u nizu afera dovodi u pitanje finansijsku budućnost britanskog javnog servisa.

(RTS)


Ostavite komentar