Kako je Bregzit promenio proslavu Dana D

Kako je Bregzit promenio zapadnu Evropu, najbolje se videlo tokom počasnog skoka britanskih padobranaca, koji su poput pripadnika 6. vazdušno-desantne divizije od 5. do 7. juna 1944. sleteli u Francusku, ali ih osamdeset godina kasnije nisu dočekali nemački vojnici, već francuski carinici.

Na nekoliko improvizovanih punktova, britanski padobranci su morali da pokažu pasoše carinicima, što je obaveza svih građana Velike Britanije od kada je ova država, pre pet godina, istupila iz Evropske unije.

Jedna stvar se nije promenila – fraza „dočekaćemo ih na plažama“ ostala je nepromenjena od naređenja nemačkog generala Ervina Romela pa do francuske carinske kontrole.

„EU šta?“, napisao je tabloid San, čije je uredništvo, čini se, prilično razbesneo doček u Francuskoj.

„Nismo ovo doživeli ranije. Ali s obzirom na kraljevski doček na koji smo naišli na svakom koraku, čini se da je ovo mala cena koju smo morali da platimo za dolazak u Francusku“, rekao je komandant padobranaca, Mark Beri.

Početkom juna 1944. godine, tik iza obale Francuske sletelo je oko 7.000 britanskih padobranaca. Na tlo Normandije, u noći između 6. i 7. juna te godine skočilo je ukupno 13.000 padobranaca.

(RTS)