Južnokorejski opoziconi lider uboden nožem u vrat, napadač tražio autogram

Predstavnik Nacionalne univerzitetske bolnice Busan, gde je Li prevezen otprilike 20 minuta posle napada, rekao je da je opozicioni lider izboden nožem u vrat, ali da nije u životnoj opasnosti, kao i da je posle pružanja hitne pomoći i CT skeniranja heleikopterom prebačen u Seul, gde će biti operisan, piše Rojters.

Portparol Lijeve Demokratske stranke Kvon Čil Seung naveo je da je Liju oštećena jugularana vena, kao i da postoji opasnost da se stanje pogorša zbog mogućnosti krvarenja. 

Kako se dogodio napad

Opozicionog lidera je oko 10.27, prema lokalnom vremenu, tokom odgovaranja na pitanja novinara posle obilaska gradilišta novog aerodroma u Busanu na ostrvu Gadok napao nepoznati muškarac i naneo mu povrede na levoj strani vrata.

Napadač, koji se pretvarao da je jedan od Lijevih pristalica, noseći papirnu krunu na kojoj je pisalo „Ja sam Li Dža Mjung“, prišao je političaru tražeći autogram i zatim ga napao neidentifikovanim oružjem dužine između 20 i 30 centimetara, prema rečima očevidaca.

Li se srušio na zemlju, gde mu je jedna osoba pritisnula maramicu na vrat u pokušaju da zaustavi krvarenje.

Osumnjičeni za napad odmah uhapšen

Na video snimcima koji su kružili društvenim mrežama vidi se kako nekoliko ljudi juri i hvata osumnjičenog, starog između 50 i 60 godina, koji je uhapšen neposredno nakon napada.

Skup je obezbeđivalo više od 20 policajaca.

Tokom ispitivanja, osumnjičeni je odbio da se identifikuje ili da kaže motiv napada na opozicionog južnokorojeskog lidera.

Politička pozadina

Demokratska partija nazvala je incident „terorističkim napadom na Lija i ozbiljnom pretnjom demokratiji“, i pozvala policiju da izvrši potpunu i brzu istragu napada.

Južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol je izrazio duboku zabrinutost zbog Lijeve bezbednosti, i naredio policiji i nadležnim organima da brzo utvrde činjenice i ulože sve napore kako bi Lija brzo prevezli u bolnicu i obezbedili mu adekvatno lečenje.

Jun je, takođe, naglasio da takvo nasilje nikada, ni pod kakvim okolnostima, ne bi trebalo tolerisati, dodao je portparol južnokorejskog predsednika.

Li je sa malom razlikom izgubio na predsedničkim izborima 2022. godine od Juna.

Trenutno mu se sudi za navodno podmićivanje dok je bio gradonačelnik Seongnama, grada blizu junokorejske prestonice, a Li negira umešanost u delo koje mu se pripisuje i suđenje smatra farsom uoči parlamentarnih izbora u Južnoj Koreji, zakazanih za april 2024.

Lijeve pristalice smatraju da bi upravo on mogao da reformiše politički establišment, iskoreni korupciju i reši rastuću ekonomsku nejednakost, dok ga kritičari vide kao opasnog populistu koji se oslanja na raspirivanje podela, piše Rojters.

Istorija političkog nasilja

Južna Koreja ima, kako prenosi Rojters, dugu istoriju političkog nasilja iako ima stroga ograničenja posedovanja oružja.

Policija je prisutna na svim velikim događajima, ali politički lideri obično nisu pod strogom bezbednosnom zaštitom.

Lijevog prethodnika, Song Jang Gila, napadač je tupim predmetom udario u glavu na javnom skupu 2022. godine.

Nekadašnja liderka konzervativne opozicione stranke Park Geun Hje, koja je kasnije bila predsednica, izbodena je na jednom događaju 2006. i zadobila posekotinu na licu koja je morala da se operiše.

Njen otac, Park Čung Hi – koji je bio predsednik 16 godina nakon što je preuzeo vlast u vojnom udaru – ubijen je 1979. na privatnoj večeri kada je tadašnji šef bezbednosnih službi u pijanom stanju izrazio nezadovoljstvo vođenjem države.

(RTS)


Ostavite komentar