Još jedna presuda za napad na Kapitol, decenija zatvora za „Ponosnog momka“ Pecolu

Okružni sudija Timoti Keli osudio je Dominika Pecolu na 10 godina sa trogodišnjim nadzorom, uz kaznu od 700 dolara. Iako Pecola nije bio vođa grupe, sudija Keli je rekao da je on bio istaknuti član koji je imao uticaja na događaje od 6. januara, prenosi Ej-Bi-Si njuz.

Prilikom izricanja kazne, sudija Keli je prihvatio preporuku vlasti da primeni proširenje koje je označava Pecoline zločine kao akte terorizma u pokušaju da pretanjama i silom utiče na akcije američke vlade.

Pecola je bio jedini od pet „Ponosnih dečaka“ oslobođenih optužbi za zaveru, ali je osuđen za druge radnje, uključujući ometanje zvaničnog postupka i napad na službenika saveznih vlasti.

Tužioci su tražili 20 godina zatvora za Pecolu, tvrdeći da je on bio među malom grupom koja je predvodila napad na američki Kapitol.

Pecola je ranije svedočio da je koristio ukradeni policijski štit da razbije prozor na zgradi Kongresa, omogućivši izgrednicima da prodru u zgradu.

Kada je ušao, tužioci kažu da se Pecola snimao rekavši u kameru „da bi mogli da preuzmu Kapitol ako se dovoljno potrude.“

Policajac koji je bio na licu mesta ranije je svedočio da se plašio za svoj život kada ga je neko poprskao hemijskom supstancom. Rekao je da je jedan demonstrant koristio kaiš za šlem da ga uguši.

Tužioci su rekli sudu da je Pecola bio jedan od najnasilnijih učesnika zavere koja se odigrala 6. januara.

Dodali su da se on ne suočava sa optužbama zbog svoje političke pripadnosti, već zbog ponašanja opisanog kao „jednog od najgorih postupaka u ovoj zaveri.

Kajanje pa uzvik podrške

Pecola je rekao da ga je 6. januara „uhvatila ludost“. Njegovi advokati su tvrdili da Pecola „nije znao kud udara“ i da je bio u Kapitolu 23 minuta, a da je „u tom periodu petljao po telefonu.“

Naglasili su da je Pecola preuzeo odgovornost za svoje postupke, zatraživši petogodišnju zatvorsku kaznu.

Pecola je na sudu rekao da je „promenjen i ponižen čovek“. „Stojim pred vama sa srcem punim žaljenja“, dodao je jedan od „Ponosnih momaka.“

Ali nakon izricanja presude, Pecola je uzvikivao podršku bivšem predsedniku SAD: „Tramp je pobedio!“, rekao je Pecola, podignute pesnice, dok je izlazio iz zgrade suda.

Presuda Pecoli je izrečena dan nakon što je sudija Keliji izrekao presude još dvojici istaknutih „Ponosnih momaka“.

Džozef Bigs, bivši vođa ogranka grupe na Floridi, i Zakari Rel, bivši vođa ogranka iz Filadelfije, osuđeni su na 17, odnosno 15 godina zatvora.

Bigsova kazna je druga najduža za bilo kog optuženog u vezi sa napadom na Kapitol. Najduže iza rešetaka ostaće vođa „Čuvara zakletve“ Stjuart Rouds – 18 godina.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike