Jamam i Šin Bet zatvaraju krug – spaseno četvoro talaca, ubijeno 200 i ranjeno 400 Palestinaca

Artiljerijska priprema, naleti borbenih aviona i dronova, prethodili su upadu specijalne policijske jedinice Jamam i agenata Šin Beta u dva objekta u Nuseiratu u Pojasu Gaze u kojem je oslobođena devojka i još tri muškarca, koje je Hamas oteo još tokom upada u Izrael 7. oktobra.

Herojska i složena operacija, kako je opisao ministar odbrane Joav Galant, odigrala se u delu Gaze u koji, prethodnih meseci, nisu ulazili izraelski vojnici.

Palestinski izvori tvrde da je u ovoj akciji ubijeno 200 i ranjeno oko 400, pošto su izraelske snage baražnom vatrom zasule područje koje okružuje mesta na kojima su se nalazili taoci.

Portparol vojnog krila Hamasa, Abu Ubeida je, nedugo zatim, saopštio da je „nekoliko izraelskih talaca ubijeno tokom operacije. 

Kako prenose izraelski mediji, oko dve zgrade u kojima su pripadnici Hamasa držali otete, paljbom sa mora, kopna i vazduha stvoren je vatreni prsten, što je specijalcima omogućilo da upadnu u skrovišta ove palestinske organizacije.

Devojka Noa Agramani bila je zatočena u objektu odvojenom od onog u kojem su držana trojica muškaraca. Svih četvoro oteti su još 7. oktobra tokom upada oko 3.000 pripadnika Hamasa u Izrael. Tom prilikom ubijeno je oko 1.200 i oteto više od 250 Izraelaca.

Pošto su locirali taoce, izraelski specijalci su ih, pod paljbom, odveli do helikoptera, koji su ih prebacili u Izrael. Ranjen je jedan od oficira jedinice Jamam, koji je kasnije preminuo u bolnici.

U akciji su učestvovali i američki stručnjaci za oslobađanje talaca, dok su obaveštajne službe iz SAD pomogle Izraelcima u procesu prikupljanja informacija, koje su bile neophodne za planiranje i izvođenje ove operacije.

Pentagon i Centralna obaveštajna agencija, od početka rata, doturaju Izraelu obaveštajne podatke koje prikupljaju tokom letova bespilotnih letelica iznad Pojasa Gaze.

Po dolasku u Izrael, stanje oslobođenih talaca ocenjeno je kao dobro, ali će biti upućeni na dalje preglede.

Osim specijalaca, u oslobađanju četvoro Izraelaca učestvovalo je i nekoliko stotina vojnika kopnenih snaga.

To je bila četvrta akcija spasavanja talaca, koju su izraelske snage sprovele od početka rata. Krajem oktobra, na sličan način oslobođen je vojnik Ori Megidiš, dok je dva meseca kasnije vojnik ubijen dok su specijalci pokušavali da ga izbave iz zatočeništva. U februaru, specijalci su oslobodili dvojicu talaca, koje je Hamas držao u Rafi.

Ni u jednoj od dosadašnjih operacija, oteti Izraelci se nisu nalazili u nekom od brojnih Hamasovih tunela.

Izraelci smatraju da je u rukama Hamasa posle serije akcija, ostalo 116 talaca, ali za sada nije poznato koliko ih je još živo. Krajem novembra, tokom primirja koje je trajalo nedelju dana, Hamas je oslobodio 105 civila, dok je ranije oslobođeno još četvoro.

Tokom operacije u Pojasu Gaze, pronađena su tela 19 talaca, uključujući i trojicu koje su greškom ubili Izraelci. Prema obaveštajnim podacima, 41 od 116 otetih Izraelaca je u međuvremenu poginulo ili preminulo.

Osim otetih 7. oktobra, u rukama Hamasa nalaze se i dva izraelska vojnika koji su zarobljeni pre devet godina.

(RTS)