Izraelske trupe prodiru dublje u unutrašnjost Gaze, u enklavi poginulo više od 3.500 dece

Žestoke borbe vode se na severu Gaze. Izraelske trupe sve dublje prodiru u unutrašnjost te palestinske enklave.

IDF tvrdi da je u napadu na izbeglički kamp Džabalija uništeno snažno uporište Hamasa i tom prilikom da je eliminsano 50 militanata, među kojima je i jedan od visokih zapovednika te organizacije. Pritom su poginula dva izrelska vojnika.

Sa druge strane, Ministarstvo zdravlja u Gazi kaže da je poginulo najmanje 50 civila i da se bar još 150 ljudi nalazi pod ruševinama.

I najčvršći saveznici Izraela zabrinuti su zbog humanitarne situacije u Pojasu Gaze. Antiratni demonstranti prekinuli su obraćanje američkog državnog sekretara Entonija Bilnikena i ministra odbrane Ostina Lojda pred Kongresom.

Optužili su američke zvaničnike da podržavaju genocid nad Palestincima i pozivaju na primirje. Policija je ukolonila demonstrante iz sale, 12 osoba je uhapšeno zbog nezakonitog protesta.

Hamasov portparol u Pojasu Gaze Abu Obaida rekao je da ta organizacija planira da oslobodi „određeni broj“ talaca koji imaju neizraelske pasoše jer, kako kaže, „ne žele da ih drže u toj enklavi“.

Unicef kaže da je Gaza postala groblje dece – ubijeno ih je tri i po hiljade. Svetska zdravstvena organizacija upozorava da je zdravstvena katastrofa neizbežna.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa, saopštilo je da se broj stradalih Palestinaca od 7. oktobra u enklavi popeo na 8.525.

(RTS)


Ostavite komentar