Izraelske kopnene trupe probile Hamasove odbrambene linije na severu Pojasa Gaze; Vazdušni i artiljerijski napadi na Liban

Izrael je do sada pogodio 11.000 ciljeva Hamasa. Na terenu su i američki komandosi koji pomažu lociranje talaca. Brigadni general Icik Koen kaže da su trupe „duboko u Pojasu Gaze, pred vratima grada Gaze.“

IDF je ponovo gađao izbeglički kamp Džabaliju. Hamas tvrdi da ima mnogo mrtvih i povređenih.

Vode se borbe u podzemnim tunelima u području Džabalije, dugački su, kažu, 500 kilometara. 

Palestinske vlasti su saopštile da je u izraelskom granatiranju pogođeno porodilište u bolnici punoj žena i medicinskog osoblja u gradu Gaza. To porodilište prethodno je premešteno iz glavne bolnice u Gazi Al Šifa u bolnicu Tarvat al-Helou, koja je i granatirana, navode vlasti u Gazi.

Do sada je stradalo skoro 8.800 Palestinaca, uključujući 3.648 dece.

Razmere tragedije u Gazi su bez presedana, rekao je generalni komesar agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRVA) Filipe Lazarini i pozvao na “smislen“ humanitarni prekid vatre.

Za posetu izbegličkom kampu u Pojasu Gaze kaže da je to “jedan od najtužnijih dana“ u njegovom humanitarnom radu.

“Mesto je bilo pretrpano. Nivo nehigijene i uslova života su nerazumljivi. Svi su samo tražili vodu i hranu. Umesto da budu u školi i uče, deca su tražila gutljaj vode i parče hleba. Parali su mi srce. Ali pre svega, ljudi su tražili prekid vatre, oni žele da se ova tragedija što pre završi“, rekao je Lazarini.

Granični prelaz Rafa otvoren je, prvi put od početka sukoba, za evakuaciju povređenih palestinskih civila i stranaca, iz Pojasa Gaze.

Prema rečima egiptskih zvaničnika, u zemlju je ušlo 76 ranjenih Palestinaca i 335 stranaca.

Komitet za zaštitu novinara saopštio je da su od 7. oktobra ubijena 33 novinara što je više nego u bilo kom globalnom sukobu od 1992. godine. Osam novinara je ranjeno, a devet ih je nestalo ili privedeno.

Rastu napetosti na celom Bliskom istoku. Izraelci su rasporedili ratne brodove u Crvenom moru. Huti u Jemenu, koje podržava Iran, opet su izveli raketne napade na Izrael.

Na severnoj granici sa Libanom, izraelska vojska svakodnevno razmenjuje artiljerijsku vatru sa Hezbolahom. Iranski vođa ajatolah Ali Hamnei poziva muslimanske zemlje da obustave izvoz nafte i hrane u Izrael.

(RTS)


Ostavite komentar