Izraelska vojska oslobodila dva taoca; Vafa: Više od 100 civila poginulo u vazdušnim napadima na Rafu

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je uoči ofanzive na Rafu da će izraelska vojska obezbediti „siguran prolaz za civilno stanovništvo“ ističući da je pobeda nadohvat ruke.

Ističe da ima „dovoljno“ živih izraelskih talaca koje Hamas drži u Gazi, da se opravda izraelski rat u regionu.

Hamas upozorava da će izraelska ofanziva na Rafu staviti tačku na pregovore, te ukazuje da su u izraelskim udarima na pojas Gaze u proteklih 96 sati ubijena dva izraelska taoca, a teško ranjeno njih osam.

Povodom najavljene izraelske operacije u Rafi reagovale su Ujedinjene nacije, Bela kuća, kao i brojne države Bliskog istoka, upozoravajući na moguće ishode.

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da Izrael ne treba da nastavi sa vojnom operacijom u Rafi bez plana da osigura bezbednost za oko milion ljudi koji se tamo nalaze, saopštila je Bela kuća.

Reagovala je i Svetska zdravstvena organizacija, koja  je poručila da će bilo kakva izraelska ofanziva na Rafu imati razorne posledice.

Oglasila se i izvršna direktorka Unicefa Ketrin Rasel koja je poručila da se civili u Rafi moraju zaštititi jer nemaju gde da odu.

Istovremeno se borbe nastavljaju širom Pojasa Gaze. IDF je saopštio da su trupe na terenu eliminisale borce i infrastrukturu Hamasa u zapadnom delu Kan Junisa.

Ministarstvo Gaze je, s druge strane, saopštilo da je ukupno 28.176 Palestinaca ubijeno, a 67.784 povređeno u izraelskim udarima na tu enklavu od 7. oktobra.

Palestinski predsednik Mahmud Abas doputovao je u Dohu na razgovore o obezbeđivanju primirja u ratu u Gazi.

Došlo je i do novih napada izraelske vojske na položaje Hezbolaha u južnom Libanu. IDF kaže da je pogodio osmatračnicu, zgradu i dodatnu infrastrukturu Hezbolaha.

(RTS)


Ostavite komentar