Izrael značajno pojačao napade na Pojas Gaze; UN, SAD i EU pozivaju na humanitarno primirje

Izraelske odbrambene snage izvele su u petak još jedan ograničen kopneni napad na operativce i lokacije Hamasa u Pojasu Gaze, poslavši tenkove i trupe u tu palestinsku enklavu.

Kasnije u toku dana, Izrael je značajno pojačao vazdušne napade na Gazu, a portparol izraelske vojske Danijel Hagari najavio je da će kopnene snage proširiti svoje kopnene operacije i pozvao Palestince sa severa da se evakuišu na jug Pojasa Gaze.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant rekao je da se uskoro očekuje početak kopnene ofanziva na Gazu, koja će, kako je naveo, biti duga i teška i imati za cilj da uništi mrežu tunela koje koristi Hamas.

Nakon poruka iz Tel Aviva da se pojačavaju napadi, zvaničnici Hamasa su poručili da je ta organizacija spremna za izraelsku invaziju. Ipak, pozvali su muslimanske zemlje i međunarodnu zajednicu da odmah reaguju.

Usled intenzivnih vazdušnih napada izraelske vojske, Pojas Gaze je ostao bez telefonske mreže i pristupa internetu – potpuno odsečen od sveta.

Palestinski Crveni polumesec saopštio je da je izgubio svaki kontakt sa medicinskim timovima na terenu i izrazio zabrinutost da bi prekid  komunikacione mreže mogao da oteža rad službi hitne pomoći.

Generalna skupština UN poziva na „humanitarno primirje“ u Pojasu Gaze

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je od početka sukoba poginulo više od 7.300 stanovnika palestinske enklave. Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da se još oko hiljadu tela nalazi ispod ruševina u Gazi.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju kojom se poziva na „humanitarno primirje“ u Pojasu Gaze, nakon što su UN upozorile da će mnogo ljudi u Gazi umreti od „katastrofalne nestašice“ hrane, vode, lekova i goriva.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres naglasio je da humanitarnom sistemu u Pojasu Gaze preti „potpuni kolaps“ koji će imati nezamislive posledice za više od dva miliona civila.

Na „humanitarnu pauzu“ u ratu radi hitnog dostavljanja pomoći Gazi pozvao je i Evropski savet u svojim zaključcima usvojenim na dvodnevnom samitu u Briselu.

Bela kuća je saopštila da i SAD podržavaju „pauzu“ u izraelskim vojnim operacijama u Gazi kako bi se civilima obezbedila humanitarna pomoć, gorivo i struja.

Vašington post, pozivajući se na neimenovane zvaničnike, piše da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena traži od Izraela da preispita svoje planove za veliku kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze.

Neimenovani zvaničnici kažu da je američka administracija veoma zabrinuta zbog potencijalnih posledica kopnenog napada i da umesto toga predlaže „hirurški preciznu“ operaciju uz upotrebu aviona.

(RTS)


Ostavite komentar