Izrael: U Šifi ubijeno oko 150 militanata, uhapšeno preko 500; Hamas: U bolnici nema boraca, IDF puca na civile

Izraelska vojska saopštila je da su njene snage eliminisale više od 50 palestinskih naoružanih napadača tokom proteklog dana u borbama oko bolnice Šifa u Pojasu Gaze. Kako se dodaje, od početka operacija u krugu bolnice ubijeno je preko 140 boraca Hamasa.

Palestinska agencija Vafa navodi da je posle izraelskih udara na grad Gazu, Deir el Balah i kampove Nuseirat i Šati, ostalo na desetine mrtvih i ranjenih. Od 7. oktobra u toj enklavi poginulo je, prema podacima tamošnjeg Ministarstva zdravlja, 31.988 Palestinaca. 

Mediji u Izraelu navode da je komandant Palestinskog islamskog džihada Muhamed Havašin podlegao povredama koje je pretrpeo u vazdušnom napadu u Zapadnoj obali.

Lideri Evropske unije sa samita u Briselu pozvali su na „trenutnu“ humanitarnu pauzu u Gazi koja bi dovela do prekida vatre.

U svetlu tekućih pregovora u Dohi, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da predstoji „težak posao“ kako bi se postigao dogovor o oslobađanju talaca i primirju u Gazi, ali da „i dalje veruje da je to moguće“.

(RTS)