Izrael u Hagu odbacio optužbe za genocid; Netanjahu optužio Južnu Afriku za licemerje

Juče je počeo dvodnevni postupak pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po tužbi Južnoafričke Republike protiv Izraela za navodno počinjeni genocid tokom rata u Pojasu Gaze.

Tvrdnjom da je Izrael, u borbi protiv Hamasa, prešao sve granice, počelo je svedočenje Južnoafričke Republike, koja smatra da je učinjen genocid nad Palestincima.

Zastupnici Južnoafričke Republike tvrde da je Izrael imao „genocidnu nameru“ protiv Palestinaca u enklavi, kao i da je „prešao granicu“, prekršivši dva člana Konvencije o genocidu. 

Pretorija zahteva hitnu obustavu tromesečne izraelske vojne ofanzive u Gazi. Međutim, izraelsko Ministarstvo pravde ne očekuje da će Međunarodni sud pravde u Hagu zahtevati od Izraela da prekine rat u Pojasu Gaze.

Oglasio se i izraelski premijer Benjamin Netanjahu i poručio da su licemerje i laži predstavljeni najvišem sudu UN, dodajući da bi optužba Južne Afrike protiv Izraela za navodni genocid u Gazi mogla da se dogodi samo u svetu okrenutom naglavačke. 

SAD poručuju da je Međunarodni sud pravde važan, ali da su optužbe protiv Izraela neutemeljene.

Saslušanje predstavnika Izraela zakazano je za danas.

Istovremeno, širom Pojasa Gaze nastavljene su operacije izraelske vojske u svim delovima Gaze, deluje sa kopna, mora i iz vazduha, a glavne operacije su sada na jugu. Najžešće borbe vode se u Kan Junisu.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, saopštilo je da je od 7. oktobra u izraelskim napadima ubijeno 23.469 Palestinaca. Broj povređenih porastao je na 59.604.

Na izjave pojedinih članova izraelske vlade o prinudnom izmeštanju civila iz Pojasa Gaze regovao je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj koji je poručio da je to neprihvatljivo.

SAD i Velika Britanija izvršile su napade na više položaja Huta u Jemenu. 

(RTS)


Ostavite komentar