Izrael šalje visoku delegaciju u Vašington da objasni plan za Rafu; Hamas optužuje Izrael da sabotira pregovore

Šef Hamasa u Kataru Ismail Hanije optužio je Izrael da sabotira pregovore o primirju nakon napada na najveću bolnicu u Gazi.

IDF je saopštila da su desetine terorista ubijene, a više stotina osumnjičenih za terorizam uhapšeno tokom racije na bolnicu Šifu u Gazi.

Kabinet izraelskog premijera saopštio je da će Benjamin Netanjahu poslati u Vašington dvojicu svojih najpoverljivijih pomoćnika, ministra za strateška pitanja Rona Dermera i savetnika za nacionalnu bezbednost, da razgovaraju o nastavku rata protiv Hamasa sa Bajdenovom administracijom.

Izraelske odbrambene snage saopštile su da je oko 300 osumnjičenih za terorizam privedeno tokom operacije koja je u toku u bolnici Šifa u gradu Gazi.

Prema IDF-u, među pritvorenicima su „desetine istaknutih terorista“ iz Hamasa i Islamskog džihada.

Šef Mosada Dejvid Barnea informisao je izraelsku ratnu vladu o početku pregovora za postizanje sporazuma o primirju i taocima sa Hamasom, preneli su izraelski mediji.

Visoki izraelski zvaničnik rekao je za Kanal 12 da nisu optimisti da će se postići dogovor, rekavši da, iako bi jaz u pozicijama mogao da se premosti, nije jasno da li lider Hamasa u Gazi Jahja Simvar zaista želi dogovor ili samo želi da dobije na vremenu.

Druga pošiljka pomoći trebalo bi da krene morskim koridorom sa Kipra za Gazu u narednim danima, saopštile su kiparske vlasti.

(RTS)