Izrael razmatra „nacrt primirja“; UN: Više od dva miliona Palestinaca na ivici gladi

Nastavljaju se borbe širom Pojasa Gaze. Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je u izraelskim napadima na Rafu poginulo najmanje sedam osoba, dok su dva Palestinca stradala u gradu Gaza, a jedan u izbegličkom kampu Džabalija, nedaleko od Gaze. Povređeno je na desetine civila širom Pojasa Gaze, navodi palestinski ogranak Crvenog polumeseca.

Pregovori o primirju u Pojasu Gaze u Parizu – uz učešće predstavnika Mosada, Katara, SAD i Egipta – završeni su prethodnog dana. Izraelski zvaničnici potvrdili su da je nacrt primirja primljen i da će izraelska vlada raspravljati o njegovim tačkama. 

Nacrt navodno podrazumeva privremenu obustavu borbi između Izraela i Hamasa, uz oslobađanje preostalih talaca iz zatočeništva u Pojasu Gaze.

Izrael je prethodno saopštio da će napasti Rafu ukoliko se sporazum ne sklopi uskoro, a Vašington je upozorio svog bliskoistočnog saveznika da bi takav potez doveo do velikog broja civilnih žrtava. 

Ministarstvo zdravlja u Gazi navodi da je od početka sukoba Izraela i Hamasa 7. oktobra u Gazi stradalo više od 29.000 osoba, a ranjeno je skoro 70.000 ljudi.

Ujedinjene nacije (UN) navode da je oko 2,2 miliona Palestinaca u palestinskoj enklavi na „ivici gladi“.

Izrael je prijavio da je u kopnenoj invaziji na Pojas Gaze nastradalo 237 vojnika, dok je u napadu Hamasa na jug te zemlje ubijeno 1.139 izraelskih civila.

(RTS)