Izrael ponovo gađao pozicije Hezbolaha u Libanu; Sve više bolnica u Gazi u kolapsu

Žestoke borbe vode se oko bolnice Šifa u Gazi. Lekari, pacijenti i raseljeni zarobljeni su bez struje i sa zalihama koje nestaju. Najteže je prevremeno rođenim bebama – tri su preminule kada su inkubatori isključeni, a za život se bori još njih 37.

Uništena je i zgrada kardiologije. Svetska zdravstvena organizacija lekari rade bez struje i vode i da je „značajno porastao broj smrtnih slučajeva pacijenata“.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu kaže da je njegova vlada ponudila gorivo bolnici Šifa, ali da je Hamas to odbio. IDF je u saopštenju istakao da su vojnici doneli 300 litara goriva za bolnicu uz navodni snimak razgovora oficira izrelske vojske i visokog zvaničnika Gaze u kojem se tvrdi da je tamošnji zamenik ministra zdravlja zabranio bolnici da primi gorivo.

Hamas uzvraća da nije povezan sa menadžmentom bolnice Šifa i da bi ta količina bila dovoljna za samo 30 minuta rada bolničkih agregata.

I bolnica Kuds je van funkcije. Palestinsko društvo Crvenog polumeseca objavilo je da je taj zdravstveni centar više ne radi zbog nedostatka goriva i električne energije. U indonežanskoj bolnici u toj palestinkoj enklavi hirurzi obavljaju operacije uz baterijske lampe.

Pogođena je i jedna od kancelarija Ujedinjenih nacija u gradu Gazi. Ima žrtava među civilima koji su se tamo sklonili.

Kancelarija UN-a za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA) procenjuje da je u Gazi uništeno najmanje 45 odsto stambenih objekata, više od 40.000, dok je oštećeno čak 220.000.

Posle trodnevnog zatišja ponovo je otvoren prelaz Rafa. Sedam ranjenih Palestinaca evakuisano je u Egipat na lečenje, granicu je prešlo i 80 stranaca.

Još jedno upozorenje iz Izraela Libanu. Izrael poručuje Hezbolahu da bi sudbina Bejruta mogla biti poput sudbine Gaze.

U napadu projektilima iz Libana ranjeno je nekoliko civila na severu Izraela. Izraelske snage gađale su ciljeve u Siriji kao odgovor na rakete ispaljene prema Golanskoj visoravni.

(RTS)


Ostavite komentar