Izrael odbija prekid vatre dok se ne oslobode taoci; Hezbolah preti potpunom konfrontacijom

Izraelski ministar Benjamin Netanjahu saopštio je da nema prekida vatre, niti isporuke goriva u Pojas Gaze dokle god Hamas ne oslobodi sve izraelske zarobljenike. Upozorio je, takođe, libansku grupu Hezbolah da ne otvara novi ratni front jer će mu to biti „greška života“.

Ministar odbrane Izraela Joav Galan, istovremeno, istakao je da izraelske trupe deluju „u srcu“ grada Gaze, te da se lider Hamasa Jahja Sinvar krije u bunkeru i ne može da kontaktira svoje saradnike. 

I tokom jučerašnjeg dana nastavljena je razmena vatre Izraela i Hezbolaha. Hezbolah je zapretio potpunom konfrontacijom ako Izrael nastavi svoju ofanzivu u Gazi.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa, saopštilo je da je u izraelskim napadima od početka sukoba ubijeno najmanje 10.328 Palestinaca, uključujući 4.237 dece.

Za to vreme, preko graničnog prelaza Rafa u Egipat je evakuisano 320 stranih državljana, a Ujedinjene nacije (UN) ukazale su da pomoć civilima stiže u Gazu, ali da nema isporuke goriva, koje je preko potrebno bolnicama u toj palestinskoj enklavi.

(RTS)


Ostavite komentar