Izrael i SAD suprotno o državi za Palestince; Racije IDF-a na Zapadnoj obali

Izrael je tokom prethodna dva dana izveo više napada na izbeglički kamp Tulkarm u kojima je stradalo najmanje osam osoba, dok ih je na desetine povređeno, a više stotina Palestinaca uhapšeno je u racijama. 

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je da je obavestio Sjedinjene Države da se protivi uspostavljanju bilo kog modela palestinske države u okviru bilo kakvog posleratnog scenarija. Netanjahu je istakao kako je ranije već obećao javnosti da će nastaviti sa ofanzivom u Gazi dok Izrael ne ostvari „odlučujuću pobedu nad Hamasom“.

Sjedinjene Države su pak saopštile da ne postoji način da se reše bezbednosni izazovi u Izraelu i širem regionu bez uspostavljanja palestinske države. Portparol Stejt departmenta Metju Miler takođe je rekao da Izrael trenutno ima priliku da reši krizu, jer su zemlje u regionu spremne da Izraelu daju bezbednosne garancije. 

Dok traje sukob Izraela i Hamasa, nešto južnije, u toku su vazdušni napadi SAD i Velike Britanije na jemenske Hute, koje podržava Iran, a koji su prethodno gađali brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu. Prvi put od američko-britanskog odgovora na napade Huta, reagovao je vođa jemenskih pobunjenika Abdul Malik el Huti i naglasio da će se napadi na brodove oko moreuza Bab el Mandeb nastaviti, kao i da ih odgovori SAD i saveznika neće uplašiti. 

Nedugo potom, Amerika je izvela novi napad na protivbrodske rakete jemenskih pobunjenika.

(RTS)


Ostavite komentar