Italija je prva zemlja koja je donela zakon o zabrani veštačkog mesa

Ovaj Nacrt zakona podrazumeva zabranu „proizvodnje i stavljanja na tržište hrane, i hrane za životinje proizvedene u laboratoriji“. Italija je prva zemlja u Evropi koja je uvela zabranu veštačkog mesa jer je tekst zakona odobrila većina u Senatu, Demokratska partija se suzdržala a Pokret Pet zvezdica je glasao protiv. Nacrt su predstavili Ministarstvo za poljoprivredu i Ministarstvo zdravlja.

Odmah posle glasanja došlo je do sukoba ispred Vlade. Naime predstavnik stranke +Evropa, Dela Vedova, zajedno sa sekretarom Rikardom Magijem i još nekim militantima, izložio je transparent na kome je pisalo da je ova odluka Vlade pogrešna: „Negujte neznanje. Zabrana veštačkog mesa je nenaučna i antiitalijanska“.

Do sukoba je došlo kada ga je gurnuo Etoro Prandini, predsednik „Koldiretija“ koji je najvažnija organizacija poljoprivrednih preduzetnika sa više od milion i po članova.

Pripadnici te organizacije su dugim aplauzom i mahanjem žutim zastavicama – koje su njihov simbol, pozdravili odluku vlade.

Odmah su reagovale snage reda pokušavajući da ih razdvoje. Prandini je vikao Dela Vedovi da je „delinkvent i prevarant“, a on je vikao: „Vidite šta je Koldireti“, a zatim je novinarima izjavio da je Prandini sebi previše dozvolio napavši člana parlamenta samo zato jer je izrazio svoj stav te da će podneti žalbu sudu.

S druge strane Prandini je novinarima rekao da nema nameru da se izvini te da će i on podneti žalbu sudu protiv Dela Vedove koji ga je provocirao.

Ministar Lolobriđida izjavio je da osuđuje svaku vrstu nasilja, ali da će se ipak sastati sa zaposlenima u Koldiretiju.

(RTS)


Ostavite komentar