Italija britanskoj bebi daje državljanstvo kako bi sprečila da je skinu sa aparata

Osmomesečna Indi Gregori boluje od retke mitohondrijalne bolesti, zbog čega njene ćelije ne proizvode dovoljno energije. Bolnica u Notingemu, u centralnoj Engleskoj, saopštila je da nema smisla nastaviti njeno lečenje, prenosi Rojters.

Visoki sud Engleske se saglasio sa ovom procenom i prošlog meseca doneo je odluku da beba bude isključena sa aparata za održavanje života, a prošle nedelje odbio je zahtev njenih roditelja da im se dozvoli da devojčicu prebace u Vatikansku dečju bolnicu u Rimu.

Vlada italijanske premijerke Đorđe Meloni danas je održala hitnu sednicu sa jedinom tačkom dnevnog reda, kako bi se bebi dodelilo italijansko državljanstvo.

„Kažu da nema mnogo nade za malu Indi, ali do kraja ću učiniti sve što mogu da odbranim njen život. I da odbranim pravo njene mame i tate da učine sve što mogu za nju“, napisala je Melonijeva na Tviteru.

Roditelji će moći da se obrate italijanskom konzulatu u Britaniji i zatraže da ona bude prebačena u Italiju, rekao je izvor iz italijanske vlade Rojtersu, napominjući da Britanija nema obavezu da udovolji zahtevu.

Nakon sastanka, italijanska vlada je sapštila da će pomoći u pokrivanju troškova lečenja u bolnici Bambino Gesu, zdravstvenoj ustanovi koju vodi Vatikan u blizini Crkve svetog Petra.

„Čak i ako transfer u Italiju uključuje određeni rizik, jedina alternativa koja nam je ponuđena u Velikoj Britaniji je da pristanemo na Indinu smrt. Ni mi, ni Indi nemamo šta da izgubimo“, rekao je otac bolesne devojčice.

Rojters podseća da je 2018. godine britanski sud odbacio zahtev roditelja teško bolesnog 23-mesečnog mališana Alfija Evansa da ga prebace u Bambino Gesu. Mališan je preminuo nekoliko dana nakon što je isključen sa aparata.

(RTS)


Ostavite komentar