Islamski otpor preuzeo odgovornost za napad na američku bazu u kojem su ubijeni vojnici SAD

Snage Islamskog otpora saopštile su na svom Telegram kanalu da su pokrenule napade bespilotnim letelicama juče u zoru u okviru svojih napora da se, kako su naveli, „odupru američkim okupacionim snagama u Iraku“ i kao odgovor na izraelske „masakre“ nad narodom u Gazi.

Napadi su bili usmereni na četiri baze, od kojih su tri u Siriji, saopštila je ta militantna grupa.

Tri američka vojnika su poginula, a najmanje 34 je povređeno u napadu dronom prošle noći na manju američku bazu u Jordanu, blizu granice sa Sirijom, što su prvi američki gubici od neprijateljskog delovanja na Bliskom istoku od početka rata u Gazi.

Jordan je najoštrije osudio „teroristički napad“ na američku vojnu bazu na granici te zemlje sa Sirijom, saopštio da se napad dogodio na teritoriji Sirije i naveo da radi sa Vašingtonom na obezbeđivanju svoje granice.

Američka vlada još nije imenovala konkretnu miliciju koju smatra odgovornom za napad, a američki zvaničnik rekao je za Si-En-En da se to još uvek utvrđuje.

Ministar komunikacija jordanske vlade rekao je da je napad u kojem su ubijeni američki vojnici bio usmeren na „napredni položaj na granici sa Sirijom“ i da niko od pripadnika jordanske pogranične straže nije povređen.

Jordanski zvaničnici često su ranije u svojim osudama sukoba u Gazi isticali zabrinutost zbog potencijalnog širenja rata na Bliskom istoku.

Jordan je ključni partner SAD u regionu i dobija značajne količine pomoći kroz taj odnos. 

(RTS)


Ostavite komentar