Irski premijer Leo Varadkar podnosi ostavku

Leo Varadkar je podneo ostavku na mesto premijera Irske i na mesto lidera vladajuće stranke Fin Gejl, prenosi irski javni servis RTE.

„Nakon sedam godina na funkciji, više se ne osećam da sam najbolja za obavljanje ovog posla“, rekao je Varadkar u obraćanju medijima.

Naveo je da su razlozi za ostavku i lični i politički.

„Verujem da će ponovni izbor ove trostranačke vlade biti prava stvar za budućnost ove zemlje. Nakon pažljivog razmatranja i pomalo unutrašnjeg preispitivanja, verujem da će novi premijer biti bolja osoba da to postigne nego što bih ja to mogao“, naveo je Varadkar.

Istakao je da se povlači sa funkcije potpuno uveren da su država i ekonomija na pravom putu i poručio da će obavljati funkciju premijera do izbora novog lidera stranke nakon uskršnje pauze.

Varadkar je obavljao funkciju irskog premijera u dva navrata. Prvi put je bio na čelu vlade od 2017. do 2020. godine, a ponovo je bio izabran za premijera u decembru 2022. godine.

Pre toga je obavljao više ministarskih funkcija od 2011. godine. Prvi je irski premijer koji se javno deklarisao kao homoseksualac, ali i prvi šef vlade koji je pripadnik manjinske etničke zajednice.

(RTS)