Iranski „top gan“ ide u penziju, stižu „suhoji“

Iran će, po prvi put u poslednje tri decenije, kupiti moderne borbene letelice, potvrdio je je agenciji Tasnim zamenik ministra odbrane, general Mahdi Farahi, navodeći da su prve isporuke „suhoja“, „jakova“ i jurišnih helikoptera pitanje vremena.

Prva dva aviona Jak-130 stigla su u Iran početkom septembra, kada su ove letelice, ofarbane u zeleno, belo i narandžasto snimljene kako rulaju pistom „negde u toj državi“.

Izjava iranskog generala usledila je posle serije kontroverzi koje su, tokom prethodne dve godine, pratile složeni dogovor Moskve i Teherana oko isporuke dvadesetak „suhoja“, od čije je kupovine, po pritiskom Amerikanaca, odustao Egipat.

Zvaničnici Pentagona su, krajem prošle godine, tvrdili da će Rusija, u zamenu za bespilotne letelice, balističke projektile i municiju isporučiti Iranu ukupno 25 višenamenska aviona Su-35, ali je Teheran u julu objavio da odustaje od ove trampe, jer Rusi nisu želeli da Irancima prodaju i tehnologiju potrebnu za održavanje i proizvodnju rezervnih delova.

Kao dodatni problem pominjana je i odluka Moskve da Jermeniji zabrani upotrebu aviona „suhoj su-30“ tokom rata sa Azerbejdžanom, pa Iran strahuje da bi Rusija, sličan potez mogla povući i ukoliko Teheran u bliskoj budućnosti bude uključen u neki konflikt.

Niz protivrečnih izjava, kako se čini, okončan je najavama da će tokom naredne godine u Iran stići za sada nedefisan broj aviona Su-35 i Jak-130, kao i jurišni helikopteri Mi-28.

„Tomketi“, „migovi“ i „suhoji“…

Na taj način, Iran će prekinuti 30 godina dugu pauzu u procesu modernizacije vazduhoplovstva, jer je tokom devedesetih od Rusije kupio 44 letelice Mig-29, ali se pretpostavlja da ih je, sada, u upotrebi bar upola manje. Uz „migove“, iransko ratno vazduhoplovstvo u naoružanju ima i američke lovce F-14, koji su kupljeni još u vreme kada je ovom zemljom vladao šah Reza Pahlavi.

Serija udesa prastarih „tomketa“ tokom prethodnih godina i manevri tokom kojih su izraelski F-35, bez posledica, uletali u iranski vazdušni prostor predstavljaju ključni razlog žurbe vlasti u Teheranu da što pre nabave nove letelice.

Do juna 2021. godine, kako su još ranije javili ruski mediji, u skladu sa ugovorom sa Egiptom okončana je proizvodnja 17 „suhoja“, ali je svega pet isporučeno vlastima u Kairu. Ostali i dalje čekaju kupca, jer je Vašington zapretio prekidom vojne pomoći Egiptu, ukoliko u naoružanje uvede „suhoje“.

Od postizanja sporazuma između Izraela i Egipta u Kemp Dejvidu 1979. godine, Kairo je od Amerikanaca dobio vojnu pomoć čija vrednost iznosi oko 50 milijardi dolara.

Makete stigle, čekaju se pravi „suhoji“

Iranci su u februaru dovršili prvu fazu izgradnje podzemne baze ratnog vazduhoplovstva „orao 44“. Na satelitskim snimcima te baze vidi se i u plavo ofarban avion neobično sličan letelici su-35.

Zapadni analitičari smatraju da se radi o maketi „suhoja“ napravljenoj kako bi se baza prilagodila za prijem novih aviona, koji bi u Iran trebalo da stignu u sklopu složene trampe ruske vojne tehnologije za iranske dronove i projektile dugog dometa.

Amerikanci, pak, tvrde da je obuka iranskih pilota u Rusiji počela još sredinom prošle godine, otprilike u isto vreme kada su se pojavile i prve informacije o navodnom dogovoru Moskve i Teherana o razmeni naoružanja, prema kojem su put ukrajinskog fronta otišli iranski instruktori i dronovi.

Amerikanci vojnu saradnju Rusije i Irana tumače kao „pretnju stabilnosti Bliskog istoka“, što je prethodnih meseci rezultiralo serijom zajedničkih manevara sa izraelskim ratnim vazduhoplovstvom, tokom kojih su uvežbavani napadi na objekte koji se povezuju sa kontroverznim iranskim nuklearnim programom.

Od početka godine, izraelski i američki avioni su u najmanje tri navrata uvežbavali ovakve napade, a mediji u Tel Avivu objavili su da je nekoliko aviona F-35 uspelo neopaženo da uleti u iranski vazdušni prostor.

Takav razvoj događaja izazvao je iranske vlasti na razmišljanje o nabavci protivvazdušnih sistema S-400, koji se takođe pominju u složenim pregovorima o saradnji Moskve i Teherana. Spekulacije o isporuci ovog sistema Iranu, donekle, zamrle su kada je iranska vojska predstavila protivvazdušni sistem Bavar 373.

(RTS)


Ostavite komentar