Intenzivni udari IDF-a na grad Gazu – racije u skloništu UNRVA uhapšeno više desetina Palestinaca

Odgovornost za jučerašnji napad na američku vojnu bazu u Jordanu preuzela je proiranska grupa Islamski otpor u Iraku. Teheran odbacuje optužbe da je povezan s napadom. Predsednik SAD Džozef Bajden najavio je da krivici za to delo odgovarati.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi kaže da Bela kuća ne traži rat sa Iranom ili eskalaciju sukoba na Bliskom istoku.

Dok se čeka odgovor Amerike, izraelske snage gađale su nekoliko lokacija južno od Damaska, gde se, kako se pretpostavlja, nalazi štab iranske Revolucionarne garde i baza šiitskih ekstremista.

U Pojasu Gaze ne prestaju sukobi. Palestinske vlasti tvrde da je 215 ljudi ubijeno u izraelskim napadima u protekla 24 sata, 26.637 od početka sukoba. Najteže je na jugu enklave.

Predstavnici humanitarnih organizacija ponovo upozoravaju na očajnu situaciju u Gazi. Šef Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca (IFRC) Jagan Čapagain ističe da se humanitarna kriza u Gazi produbljuje.

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRWA/UNRVA) saopštila je da od kraja februara neće moći da nastavi rad u Pojasu Gaze ako se prekine finansiranje, koje je najavilo više zemalja, uključujući Ameriku, Veliku Britaniju i Nemačku.

Šef izraelske diplomatije odbio je da se sastane sa šefom Agencije, ponavljajući optužbe da su zaposleni u UNRVA učestvovali u napadu Hamasa 7. oktobra.

Zvaničnici Izraela, SAD, Egipta i Katara dogovorili su okvir za pregovore o sporazumu o taocima između Izraela i Hamasa, navodi se u izveštaju koji je preneo En-Bi-Si njuz. To je potvrdio i katarski premijer.

Predloženi sporazum bi omogućio oslobađanje preostalih američkih i izraelskih talaca, što bi pratile fazne pauze u borbama i isporuke pomoći Gazi, zajedno sa razmenom palestinskih zatvorenika.

(RTS)


Ostavite komentar