Inicijativa da do polovine veka tri puta više energije bude iz nuklearki, među potpisnicama nisu Kina i Rusija

Drugog dana klimatske konferencije u Dubaiju dominirala je rasprava o nuklearnoj energiji. Zajedničku deklaraciju, koja do polovine veka predviđa tri puta više energije iz nuklearki, pokrenule su Sjedinjene Američke Države sa Francuskom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

„Nuklearna energija nije sveobuhvatna alternativa izvorima energije, ali nauka i praksa svedoče da nije moguće postići nultu emisiju do 2050. bez veće proizvodnje nuklearne energije. To je naučna realnost. Nikakva politika nije uključena u to, nikakva ideologija nije uključena u to. Zato su Sjedinjene Države sa zadovoljstvom pokrenule Deklaraciju“, rekao je Džon Keri, američki izaslanik za klimatsku politiku.

Prioritet su investicije pa Svetsku banku i međunarodne finansijske institucije pozivaju da podrže nuklearne projekte. Francuski predsednik predočio je primer svoje zemlje koja je među najčistijima u Evropi – jer iz atomskih centrala obezbeđuje 70 posto energije.

„Ako želite da pomirite otvaranje novih radnih mesta, suverenitet i nisku emisiju ugljenika, nema ničeg održivijeg i pouzdanijeg od nuklearne energije, jer to nije energija koju uvozite, i nije energija koja zagađuje. I zato verujem da šaljemo snažan signal svetu: nuklearna energija se vratila i to je rešenje za borbu protiv klimatskih promena“, naveo je Emanuel Makron, predsednik Francuske.

„Moramo da preduzmemo odlučne korake da podržimo nuklearnu energiju unutar Evropske unije. Zato želim da najavim da će jedan od prioriteta poljskog predsedavanja Evropskoj uniji u prvom polugodištu 2025. biti upravo energetska tranzicija sa naglaskom na nuklearnoj energiji“, poručio je Andžej Duda, predsednik Poljske.

Među potpisnicima te inicijative nema Kine i Rusije, koje su vodeće u gradnji nuklearnih elektrana u svetu.

A na marginama klimatske konferencije šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi sa ruskim Rosatomom, koji upravlja nuklearkom Zaporožje dogovorio se da u januaru rešavaju pitanje njene sigurnosti.

(RTS)


Ostavite komentar