Indonezija, više od 70 volontera na izborima preminulo tokom brojanja glasova

Vlasti Indonezije saopštile su da je 71 volonter preminuo zbog iscrpljenosti tokom rada na izborima koji su prošle nedelje održani u toj zemlji, piše Blumberg.

Predsednik Izborne komisije Hasim Asjari rekao je da se još oko 4.000 ljudi razbolelo zbog umora tokom izbora 14. februara. 

Veliki broj smrtnih slučajeva zabeležen je i na ovim izborima uprkos merama vlade, koja je uvela starosnu granicu za volontere i naredila dodatne zdravstvene preglede, pošto je za vreme prethodnih izbora 2019. godine preminulo više od 500 angažovanih u izbornim aktivnostima.

Biračko glasa ima 200 miliona ljudi, danonoćni rad na brojanju glasova

Prošlonedeljni izbori su trajali šest sati, a na biračkim mestima je bilo angažovano skoro pet miliona volontera.

Pravo glasa na izborima za predsednika i potpredsednika države, poslanike u nacionalnoj skupštini i u lokalnim upravama imalo je više od 200 miliona građana Indonezije.

Izborni proces u toj zemlji predviđa danonoćni rad na distribuciji i prebrojavanju glasačkih listića, što može da traje i 12 sati posle zatvaranja biračkih mesta.

Ministar obrane Indonezije Prabovo Subijanto je proglasio pobedu na osnovu nezvaničnih rezultata sa više od 50 odsto glasova koliko je, kako se navodi dobio u prvom krugu, ali konačni rezultati biće objavljeni do 20. marta.

(RTS)