Indija odbacila optužbe Kanade za ubistvo vođe kanadskih Sika

Indija je oštro odbacila optužbe o umešanosti te zemlje u ubistvo vođe kanadskih Sika, koje je juče izneo kanadski premijer Džastin Trido, preneo je Bi-Bi-Si.

Istovremeno, Indija je saopštila da je proterala visokog kanadskog diplomatu, samo nekoliko sati nakon što je Otava proterala indijskog diplomatu za koga tvrdi da je povezan sa ubistvom vođe kanadskih Sika u Britanskoj Kolumbiji u junu.

„Od dotičnog diplomate je zatraženo da napusti Indiju u narednih pet dana“, navodi se u saopštenju indijskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters.

U saopštenju se dodaje da „odluka odražava rastuću zabrinutost Vlade Indije zbog mešanja kanadskih diplomata u naše unutrašnje stvari i njihovog učešća u antiindijskim aktivnostima“.

Džastin Trido je sinoć izjavio da su proteklih nekoliko nedelja, „kanadske bezbednosne agencije aktivno pratile verodostojne navode o potencijalnoj vezi između agenata vlade Indije i ubistva kanadskog državljanina Hardipa Singa Nidžara“.

Dodao je da će njegova vlada preduzeti sve neophodne korake kako bi se „počinioci ubistva pozvali na odgovornost“.

Nidžar je bio istaknuti vođa Sika u Britanskoj Kolumbiji.

Prema lokalnoj policiji, u junu su ga u njegovom kamionu ubila dvojica maskiranih naoružanih ljudi ispred hrama Sika u Sariju.

Njegova smrt je šokirala i razbesnela veliku zajednicu Sika u Kanadi koja broji stotine hiljada ljudi.

Indija je Nidžara označila kao terorističku pretnju pre nekoliko godina, označivši ga delom separatističkog pokreta za sikizam.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike