IDF: Ubijena dva visoka zvaničnika Hamasa; Egipat: Prekid isporuka humanitarne pomoći zbog vojnih operacija u Rafi

Izraelske snage (IDF) su tokom prethodnog dana izvele napade na izbegličke kampove Nuseirat i Džabalija, kao i grad Gazu, u kojima je poginulo najmanje 40 osoba, a ranjeno više desetina civila.

Takođe, IDF su nastavile operacije u Rafi, na jugu Pojasa Gaze, a u borbama sa Hamasom stradala su i dvojica izraelskih vojnika, dok su još četvorica povređena.

Dalje od borbi, jordanski šef diplomatije zahteva međunarodnu istragu o mogućim ratnim zločinima u palestinskoj enklavi, što je potvrđeno na sastanku sa generalnim komesarom Agencije UN za palestinske izbeglice. 

U diplomatskoj misiji bio je i savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, koji je posetio Saudijsku Arabiju i Izrael, gde je sa vlastima razgovarao o situaciji u Pojasu Gaze.

U međuvremenu, Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i ministar ratnog kabineta Beni Ganc daleko su od diplomatskih odnosa u domaćim okvirima, gde se žustro prepiru oko plana za Gazu.

Ganc je najpre zahtevao od Netanjahua da predstavi svoj posleratni plan za Gazu, uključujući i određivanje ko bi mogao da vlada teritorijom, i upozoravajući da će njegova opoziciona stranka da se povuče iz koalicione vlade ako plan ne bude konsolidovan do 8. juna. 

Premijer Izraela potom je optužio svog koalicionog partnera da „ultimatum upućuje premijeru, umesto Hamasu“, kao i da su Gancovi zahtevi „prazne reči“ koje bi u praksi značile „kraj rata“ i „poraz Izraela“.

(RTS)