IDF: U Pojasu Gaze dosad ubijeno više od 12.000 hamasovaca; CIA dogovara novu rundu pregovora o prekidu vatre

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da su oslobođena dva taoca tokom racije koje su njene specijalne jedinice izvele u Rafi na jugu Pojasa Gaze. Poručio je i da Izrael neće propustiti nijednu priliku da oslobodi još talaca koje Hamas drži u palestinskoj enklavi, dodajući da će izrelska vojska nastaviti ofanzivu do konačne pobede nad Hamasom.

Portparol izraelske vlade Ejlon Levi izjavio je da je u napadima u Pojasu Gaze ubijeno više od 12.000 pripadnika Hamasa, čime je brojnost snaga tog pokreta smanjena za polovinu.

Palestinski zvaničnici, sa druge strane, tvrde da IDF širom palestinske enklave gađa civilne objekte. Portparol ministarstva zdravlja u Pojasu Gaze rekao je da su izraelski snajperisti ubili sedam osoba unutar bolnice Naser, u južnom gradu Kan Junis, te da je je u Rafi u izraelskim vazdušnim udarima za manje od 24 sati ubijeno više od 100 civila, među kojima ima žena i dece, čime je broj ubijenih Palestinaca porastao na 28.176.

Od 7. oktobra ranjeno je 67.784 Palestinaca.

Reagovao je i Hamas, koji je poručio da će napad na Rafu, staviti tačku na sve dalje pregovore o taocima.

Oglasio se i generalni komesar Agencije UN za palestinske izbeglice (UNRVA) Filip Lazarini, koji je poručio da se u Rafi nalazi skoro milion i po Palestinaca, te da oni nemaju gde da odu. 

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je Sjedinjene Američke Države da preispitaju svoju vojnu pomoć Izraelu zbog velikog broja civilnih žrtava u ratu u Gazi.

Došlo je i do novih napada izraelske vojske na položaje Hezbolaha u južnom Libanu, dok su Huti izveli napad na američki brod u Crvenom moru.

(RTS)


Ostavite komentar