IDF: Tri aviona iz Libana upala u vazdušni prostor Izraela; Ministarstvo: Ubijeno više od 11.000 Palestinaca

Nakon što je Bela kuća objavila da je Izrael pristao na svakodnevnu „četvoročasovnu humanitarnu pauzu“ u severnom pojasu Gaze, kabinet premijera Benjamina Netanjahua saopštio je da se borbe nastavljaju i da neće biti prekida vatre bez oslobađanja talaca koje drži Hamas.

Ukazuju da će se sprovoditi samo „taktičke pauze za humanitarnu pomoć, koje će biti vremenski i teritorijalno ograničene“.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant, istovremeno, je izjavio, da je njegova zemlja u produženom ratu,

S druge strane, palestinski predsednik Mahmud Abas istakao je, da neprihvatljiv svaki pokušaj izraelskih snaga da podele Gazu na dva dela.

U međuvremenu je u Gazi, zbog oštećenja ili nedostatka goriva za generatore električne energije 18 od 35 bolnica prestalo s radom. Izrael je granatirao dečju bolnicu El Nasr, saopštila je WAFA.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da se broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima od početka sukoba popeo se na 10.812, uključujući 4.412 dece. Američki zvaničnici veruju da je broj ubijenih Palestinaca veći od 10.812 kolika je procena Ministarstva zdravlja u Gazi.

Evakuacije iz Pojasa Gaze u Egipat za nosioce stranih pasoša i Palestince kojima je potreban medicinski tretman nastavljene su juče preko prelaza Rafa nakon što su bile obustavljene na jedan dan, rekli su egipatski bezbednosni i medicinski izvori.

Još hiljade palestinskih civila tokom jučerašnjeg dana bežalo je sa severa na jug nakon što im je Izrael rekao da se evakuišu. Međutim, zbog nedostatka vremena, mnogi su ostali na severu, zbijeni u bolnice El Šifa i El Kuds dok se oko njih vode oko njih vode borbe IFD-a i Hamasa.

Stejt department je saopštio da zasad nije pronašao dokaze o izraelskim ratnim zločinima u Gazi.

Filip Lazarini, generalni komesar Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) izrazio je zabrinutost zbog rizika od prelivanja sukoba u Gazi, uz ocenu da Zapadna obala „ključa“.

(RTS)


Ostavite komentar