IDF širi operacije u Pojasu Gaze; Ministarstvo zdravlja: Broj ubijenih Palestinaca popeo se na 12.300

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, saopštilo je da se od početka sukoba, 7. oktobra broj ubijenih Palestinaca popeo na 12.300, uključujući 5.000 dece, dok je izraelska vojska istakla da je broj stradalih vojnika porastao na 57.

Zdravstveni zvaničnici u Gazi, takođe, naveli su da su mnogi pacijenti, zdravstveno osoblje i raseljeni napustili najveću bolnicu Šifa u kojoj su početkom nedelje ušle izraelske snage. 

Za to vreme, palestinski zvaničnici i izraelska vojska objavili su oprečne informacije o tome šta je izazvalo masovni odlazak iz bolnice.

Dok zdravstveni radnici u Gazi tvrde da su Izraelske odbrambene snage naložile evakuaciju u roku od jednog sata, IDF je to demantovao, navodeći da su omogućili jedino bezbedan prolaz za one koji žele da se evakuišu.

U međuvremenu, hiljade ljudi okupilo se tokom jučerašnjeg dana ispred kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u Jerusalimu, zahtevajući da Izrael učini sve što može da se odmah vrati kući oko 240 talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze.

Netanjahu je, međutim, naveo da mu je „srce uz porodice zarobljenih“, kao i da svi Izraelci, kao i on „marširaju sa njima“.

Američki predsednik Džozef Bajden, u autorskom tekstu za Vašington post, istovremeno, naveo je da bi Palestinska samouprava trebalo da upravlja Pojasom Gaze i Zapadnom obalom nakon rata između Izraela i Hamasa.

(RTS)


Ostavite komentar