IDF širi ofanzivu protiv Hamasa; Huti: Nastavićemo sa napadima u Crvenom moru dok agresija na Gazu ne prestane

Izraelski ministar odbrane Joav Galant saopštio je da je „intenzivna faza“ kopnene ofanzive na severu Gaze završena, te da će uskoro biti završena i oko grada Kan Junisa na jugu Pojasa Gaze.

Navodi da su njene kopnene snage počele da deluju u Nuseiratu, u centralnom delu Pojasa Gaze, šireći dalje ofanzivu protiv Hamasa.

Poručuje da samo vojni pritisak na Hamas može da dovede do oslobađanja talaca.

Došlo je i do nove razmene vatre Izraela i Hezbolaha, a u izraelskom gradu Ranani, dogodila su se tri sinhronizovana napada, jedna osoba je ubijena a najmanje 17 povređeno.

Racije i pucnjava i na Zapadnoj obali. Ubijena su tri Palestinaca, više njih je ranjeno, a nekoliko je uhapšeno, prenose palestinski mediji.

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze premašio je 24.000, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

Kako je navelo, u napadima je ubijeno 24.100 Palestinaca, a ranjeno 60.834.

Reagovao je generalni sekretar UN Antonio Guteres i saopštio da veliku većinu ubijenih u Gazi čine žene i deca. Poručio je da ništa ne može da opravda kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda. 

Oglasila se i Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRWA) i poručila da je na delu najveće raseljavanje Palestinaca od 1948. godine.

Došlo je i do novog napada Huta u Crvenom moru, gađali su američki brod i upozorili da će nastaviti sa napadima sve dok agresija na Gazu ne prestane.

(RTS)


Ostavite komentar