IDF širi kopnenu ofanzivu u Kan Junisu; Broj stradalih Palestinaca premašio 25.000

Žestoke borbe nastavljene su u Kan Junisu. Izraelske odbrambene snage proširiće kopnenu ofanzivu u tom gradu na jugu Pojasa Gaze, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Izraela.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, istovremeno, izjavio je da Tel Aviv odbacuje Hamasove zahteve za „predajom“ Izraela u zamenu za oslobađanje preostalih 136 talaca u palestinskoj enklavi.

Sa druge strane, Hamas je u prvom javnom izveštaju naveo da je njegov napad 7. oktobar na Izrael bio „neophodan korak“ da bi se suprotstavio „svim izraelskim zaverama protiv palestinskog naroda“, pozvavši na hitan prekid „izraelske agresije“.

U međuvremenu, Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa, navelo je da je od 7. oktobra ukupno 25.105 Palestinaca ubijeno, a 62.681 njih je ranjen u izraelskim napadima.

Za to vreme, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj za danas najavio je da će na sastanku u Briselu predstaviti mirovni plan u deset tačaka, kako bi se okončao sukob koji traje već gotovo četiri meseca.

(RTS)


Ostavite komentar