Palestinski napad na auto-putu na Zapadnoj obali, ima žrtava; Hamas: Prirodan odgovor na izraelske masakre

Sirijska državna televizija javila je da su u izraelskom napadu na Damask, tokom kojeg je pogođena stambena četvrt, poginule najmanje dve osobe. Nešto kasnije očevici su rekli za Rojters da je u prestonici Sirije odjeknula još jedna snažna eksplozija.

Zvaničnici u Libanu rekli su da su u vazdušnom udaru Izraela na jugu te zemlje poginule žena i devojčica.

IDF je naveo da je izraelska vojska izvela napad na „vojnu zgradu“ u selu Jarun u južnom Libanu i da su tri operativna štaba Hezbolaha na jugu bila mete izraelskih borbenih aviona.

Član izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc rekao je da postoje „obećavajući rani znaci napretka“ u vezi sa novim sporazumom o oslobađanju talaca iz Gaze.

Dodao je i da će izraelska vojska nastaviti borbe u Gazi, ako ne bude postignut novi dogovor, čak i do svetog muslimanskog meseca Ramazana, koji počinje sledećeg meseca.

Izraelski parlament Kneset velikom većinom glasova odlučio je da neće priznati uspostavljanje palestinske države.

„Izrael će nastaviti da se protivi jednostranom priznavanju palestinske države. Takvo priznavanje nakon masakra od 7. oktobra bi bila velika nagrada terorizmu koji je bio bez presedana, a predstavljaće smetnju i svakom budućem mirnovnom sporazumu“, navedeno je u odluci Kneseta.

Najmanje 29.313 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima od 7. oktobra u Pojasu Gaze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi, dodajući da su 69.333 osobe povređene.

(RTS)