IDF: Opkoljen grad Gaza, primirje nije na dnevnom redu; Hamas: Više od 11.000 ubijenih ili nestalih pod ruševinama

Nastavljena je evakuacija ranjenih Palestinaca, stranaca i dvojnih državljana preko graničnog prelaza Rafa u Egipat, dok se žestoke borbe vode na severu Pojasa Gaze i na libansko-izraelskoj granici.

Izraelska vojska saopštila je da je potpuno opkolila grad Gazu, kao i da primirje trenutno nije na dnevnom redu. Izrael je, takođe, pokrenuo opsežnu akciju rušenja mreže Hamasovih tunela i tvrdi da za to ima „jedinstvena rešenja“.

Intenzivna razmena vatre bila je tokom jučerašnjeg dana između libanskog Hezbolaha i izraelskih snaga. Hezbolah je naveo da je za 24 sata gađao 19 lokacija izraelske vojske, dok je Izrael istakao da je, kao odgovor, pokrenuo niz napada na položaje te libanske grupe u Libanu.

U međuvremenu, Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa, saopštilo je da je od početka sukoba ubijeno više od 9.000 Palestinaca, kao i da je više od 11.000 ljudi ubijeno ili nestalo ispod ruševina usled izraelskih napada u palestinskoj enklavi.

Sa druge strane, izraelska vojska tvrdi da Hamas drži 242 taoca u Pojasu Gazu, ali da to nije konačan broj. Najavljena je i poseta državnog sekretara SAD Entonija Blinkena Izraelu, koja je druga po redu od izbijanja sukoba.

Blinken je pred put iz Vašingtona izjavio da će sa izraelskim zvaničnicima razgovarati o konkretnim merama kako bi se zaštitili civili, dok je iz Bele kuće saopšteno da će državni sekretar SAD pozvati izraelsku vladu da pristane na kratke prekide vojnih operacija u Gazi.

(RTS)


Ostavite komentar