IDF: Nismo naložili evakuaciju, dali rutu za siguran izlazak iz Šife; Hezbolah iz Libana na Izrael ispalio 25 raketa

Svetska zdravstvena organizacija zabrinuta je zbog širenja bolesti u Gazi. Stanovništvo se gura u skloništima, uz oskudice hrane i čiste vode. Hirurzi su napustili poslednju gradsku bolnicu u Gazi koja je bila u funkciji, pošto je nestalo zaliha anestezije. Samo devet od 35 bolnica enklave funkcioniše delimično.

Situacija u gradu Gazi i dalje je kritična, a zaposleni pri agencijama Ujedinjenih nacija odbijaju da se evakuišu u bezbedniju zonu.

U poslednja dva dana 24 pacijenta umrla su u bolnici Šifa u gradu Gaza zbog nestanka električne energije izazvane nedostatkom goriva, navelo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Direktor bolnice Šifa, Muhamed Abu Salmija, rekao je da je situacija u kompleksu “katastrofalna“ za pacijente, raseljena lica, i zdravstvene radnike koji unutra moraju da rade u uslovima bez struje, vode i hrane.

Izraelska vojska tvrdi da je unutar kompleksa navodno pronašla oružje, kao i “obaveštajni materijal, vojnu tehnologiju i opremu, komandne i kontrolne centre i komunikacionu opremu“, i da je sve to pripadalo Hamasu.

Izraelske odbrambene snage nastavljaju pretragu objekata na severu Gaze. U jednom obdaništu kažu da su locirali skladište minobacača, a u školi Karmel u gradu Gazi da su pronašli vatreno oružje i vojnu opremu.

Izrael je, na zahtev Amerike, pristao da dnevno u Pojas Gaze pusti dva kamiona sa gorivom – za potrebe Ujedinjenih nacija i za vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Kan kaže da je primio zajednički zahtev pet zemalja da taj sud hitno otpočne istragu o ratnim zločinima na palestinskim teritorijama. Zahtev su uputile Južna Afrika, Bangladeš, Bolivija, Komori i Džibuti.

Više od 12.000 Palestinaca, uključujući 5.000 dece, ubijeno je u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, saopštila je u vladina kancelarija za medije u enklavi koju kontroliše Hamas.

(RTS)


Ostavite komentar