IDF ne odustaju od ofanzive u Rafi; Čeka se nova runda pregovora o prekidu vatre

Izraelska vojska (IDF) je tokom prethodnog dana nastavila ofanzivu kod Rafe, na jugu Pojase Gaze, gde je poginulo najmanje 34 civila, uključujući žene i decu, ali i u Džabaliji, na severu enklave, u kojoj je stradalo 13 osoba, među njima žene i deca.

IDF navode da je u Džabaliji uništena baza Hamasa, kao i da je sprovedena racija u kući jednog od zvaničnika Islamskog džihada, dok je u borbama na severu Gaze ubijen jedan vojnik, a drugi teško ranjen na jugu.

Racije su u proteklom danu izvedene i na Zapadnoj obali u području Nablusa, Ramale, Vitlejema i Dženina, a uhapšeno je sedam osoba. U večernjim satima IDF su usmrtile palestinskog tinejdžera kod grada Sair, nedaleko od Hebrona. 

Brigada Al Kasam, Hamasovo oružano krilo, granatirala je Tel Aviv i centralni deo Izraela prvi put posle četiri meseca u, kako su naveli, odgovoru na „izraelske masakre nad civilima“. IDF su potvrdile da je ispaljeno osam raketa iz pravca Rafe. 

Upravo zbog toga, zvaničnici vlade premijera Benjamina Netanjahua, vide opravdanost akcija u Rafi, za koje tvrde da će se nastaviti i u narednim danima, sve dok „hamasovaca više ne bude u tom području“. 

Dalje od borbi, nastavljaju se spekulacije oko toga da li će u tekućoj nedelji biti organizovana nova runda pregovora o prekidu vatre između Izraela i Hamasa. Egipatski izvori, na koje se poziva i Si-En-En, navode da je već sve usaglašeno. 

Međutim, ratni kabinet Izraela tek se u nedelju uveče sastao kako bi razmotrio eventualni početak dijaloga, dok je Hamas u dva navrata istakao da nikakav predlog nije upućen na njihovu adresu. 

U diplomatskim krugovima Brisela, pojedini evropski zvaničnici su se sastali sa palestinskim premijerom Muhamedom Mustafom, a visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj je tom prilikom istakao da je za mir na Bliskom istoku potrebna jaka palestinska uprava.

(RTS)