IDF: Još 31 talac proglašen mrtvim; Hamas želi da oslobodi što više Palestinaca iz izraelskih zatvora

Humanitarni posmatrači Ujedinjenih nacija naveli su da naredbe za evakuaciju obuhvataju dve trećine Gaze.

Ministarstvo zdravlja u Gazi koje je pod kontrolom Hamasa saopštilo je da je najmanje 27.585 Palestinaca ubijeno, a 66.978 ranjeno od početka sukoba 7. oktobra.

Glavni izraelski vojni portparol kontraadmiral Danijel Hagari rekao je da je 31 od preostalih talaca u Gazi proglašen mrtvim.

Izraelski aktivisti, uključujući i članove porodica otetih, već danima blokiraju prelaz Kerem Šalom kako bi sprečili ulazak humanitarne pomoći u pojas Gaze.

Posle posete Saudijskoj Arabiji, američki državni sekretar Entoni Blinken boravio je u Kairu gde je o mogućnosti uspostavljanja prekida vatre u Gazi razgovarao sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem da bi potom otputovao u Katar.

Blinken je pred novinarima u Kataru rekao da će u sredu sa izraelskim zvaničnicima razmatrati odgovor Hamasa na okvir sporazuma za oslobađanje talaca kao deo nove humanitarne pauze u borbama u Gazi.

Visoki zvaničnik Hamasa Gazi Hamad rekao je Rojtersu da ta paravojna grupa namerava da oslobodi najveći mogući broj Palestinaca koji se nalaze u izraelskim zatvorima.

Jemenski Huti koje podržava Iran Huti tvrde da su gađali dva broda u Crvenom moru. Zapretili su da će „dodatno zaoštriti“ situaciju u tom području.

(RTS)


Ostavite komentar