IDF: Gađano 50 položaja Hamasa u Kan Junisu; stradalo 30.410 Palestinaca od početka sukoba

Najmanje 11 Palestinaca je ubijeno, a 50 ranjeno kada je u izraelskom vazdušnom napadu pogođen šator sa izbeglicam u gradu Rafa, na jugu Pojasa Gaze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze i ukazalo da je broj poginulih u napadu izraelskih snaga na hiljade Palestinaca koji su čekali u redu za hranu u blizini grada Gaze u četvrtak, porastao na 116.

Mnogi Palestinci ubijeni ili ranjeni u haosu koji je izbio dok su pokušavali da izvuku vreće brašna iz konvoja pomoći na severu Gaze, pogođeni su vatrom izraelske vojske, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS), pozivajući na pokretanje međunarodne istrage.

Sa druge strane, izraelski zvaničnici tvrde da je veliki broj žrtava rezultat stampeda, a ne napada izraelske vojske.

Dok traju borbe, u Kairu se nastavljaju pregovori za postizanje sporazuma o oslobađanju talaca i uspostavljanju privremenog primirja u Pojasu Gaze, iako postoji nesaglasnost oko povlačenja izraelske vojske iz palestinske enklave, rekao je neimenovani izvor blizak grupi.

Izvor Hamasa rekao je ranije ove sedmice da bi, prema tom predlogu, primirje trajalo šest sedmica, pri čemu bi Hamas trebalo da oslobodi 42 taoca u zamenu za palestinske zatvorenike. 

Predstavnici Egipta, Katara i SAD posreduju između izraelskih i Hamasovih pregovarača u pokušaju da se obezbedi pauza u borbama pre svetog muslimanskog meseca posta – Ramazana – koji počinje 10. marta.

Ljudi u Gazi žive u prenaseljenim skloništima, bez vode i struje, u skučenom prostoru pogodnom za širenje zaraza, dok bolnicama nedostaju gorivo i osnovna medicinska sredstva, navode u Agenciji UN-a. 

Upozoravaju da se Pojas Gaze nalazi na ivici gladi, te da je u poslednja dva dana, desetoro dece preminulo od dehidracije i neuhranjenosti. 

Prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze, najmanje 30.228 Palestinaca je ubijeno, a 71.377 ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra.

(RTS)