Identifikovani posmrtni ostaci još dvoje stradalih u napadu na kule „bliznakinje“

Identifikovani su posmrtni ostaci muškarca i žene koji su bili žrtve terorističkog napada koji je pre više od 20 godina potresao Ameriku, ali i čitav svet.

Medicinski istražitelj iz Njujorka uspeo je da poveže posmrtne ostatke sa 1.649 žrtava iz Svetskog trgovinskog centra, što je mukotrpan proces koji se oslanja na najsavremenije tehnike sekvenciranja DNK, preneo je AP.

Napredak u tehnologiji sekvenciranja, uključujući povećanu osetljivost testova i brže vreme obrade, omogućio je identifikaciju posmrtnih ostataka, rekli su zvaničnici.

Dve poslednje identifikacije su prve od septembra 2021. godine, rekli su zvaničnici. Pre toga, poslednja identifikacija je izvršena 2019. godine.

Više od 1.000 ostataka od napada 11. septembra 2001. tek treba da bude identifikovano. Oni se čuvaju u Nacionalnom memorijalu i muzeju 11. septembra, na lokaciji Svetskog trgovinskog centra.

Glavni gradski lekar Džejson Grejem rekao je da su zvaničnici posvećeni ispunjavanju svog obećanja da će porodicama vratiti posmrtne ostatke svih žrtava napada.

U napadu pripadnika Al Kaide na Svetski trgovinski centar 11. septembra 2001. poginulo je gotovo 3.000 ljudi kada su avioni srušili dve kule centra.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike