Hronologija terorističkog napada u Krokus dvorani u Moskvi

Sve je počelo oko 20 časova po lokalnom vremenu:

– Maskirani napadači otvorili su vatru uoči koncerta benda „Piknik“ u „Krokus sitiju“ na severozapadu Moskve. Dvorana je deo većeg zabavnog kompleksa otvorenog 2009. godine, koji uključuje i tržni centar i hotel. Koncertna sala prima do 7.500 ljudi i bila je gotovo puna kada su teroristi otvorili vatru. 

– Napadači su bili naoružani puškama kalašnjikov i imali su veliku količinu municije, saopštio je Istražni komitet. Najpre su ubili nenaoružane čuvare na glavnom ulazu i blokirali objekat.

– RIA Novosti je prenela da su teroristi pobegli belim automobilom marke „reno“.

– Nakon pucnjave odjeknule su eksplozije, pojavio se dim u kompleksu, a potom i požar. 

– Vatra je zahvatila veliki deo komleksa, vatrogasci su počeli sa evakuacijom posetilaca. 

– U gašenju požara učestvovovali su i helikopteri. Krov konstrukcije je izgoreo i skoro se potpuno urušio. 

– Požar je u 0.55 po moskovskom vremenu lokalizovan, ali je tek jutros potpuno ugašen.

– Na licu mesta je intervenisalo više od 70 ekipa hitne pomoći.

– Na moskovskim aerodromima, autobuskim i železničkim stanicama, i u metrou pojačane su mere bezbednosti, a otkazani su svi sportski i kulturni događaji.

– Istražitelji, kriminolozi i stručnjaci, zajedno sa operativnim jedinicama Ministarstva unutrašnjih poslova i Federalne službe bezbednosti, obavljaju uviđaj, prikupljaju materijalne dokaze, oružje i municiju sa mesta zločina, uključujući genetičke, balističke i uzmanje otisaka prstiju. Pregledaju se i snimci sigurnosnih kamera.

– U napadu su, prema poslednjim informacijama, ubijene 133 osobe, a povređeno najmanje 120. Među stradalima ima i dece.

– Građani Moskve čekaju u redovima da daju krv za ranjene u terorističkom napadu. 

– Šef FSB je izvestio Putina da je privedeno 11 ljudi, uključujući četvoricu terorista koji su osumnjičeni da su direktno umešani u napad. Oni su uhvaćeni u blizini granice sa Ukrajinom, saopštio je Istražni komitet. Federalna služba bezbednosti saopštila je da su „teroristi imali nameru da pređu granicu Rusije i Ukrajine“, kao i „da su imali kontakte na ukrajinskoj strani“. 

– Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak poručio je da Ukrajina nema nikakve veze sa napadom, iako Moskva izražava sumnju. Podoljak je istakao da Ukrajina nikada nije pribegla upotrebi terorističkih metoda, kao i da je to uvek besmisleno. Podseća da su strane ambasade upozoravale na moguće napade.

– Brojni svetski državnici osudili su napad i izrazili duboko žaljenje zbog stradanja civila, među njima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh srpski Porfirije

Ruski predsednik Vladimir Putin proglasio je 24. mart Danom nacionalne žalosti zbog terorističkog napada.

(RTS)


Ostavite komentar