Hanter Bajden proglašen krivim – sinu američkog predsednika preti do 25 godina zatvora

Savezna porota Sjedinjenih Država u Delaveru osudila je Hantera Bajdena, sina američkog predsednika Džozefa Bajdena, po sve tri savezne optužnice za posedovanje oružja – za davanje lažnih izjava i nedozvoljeno posedovanje oružja, piše Si-En-En. 

Hanter je prethodno optužen da nije prijavio da je koristio ilegalne droge kada je kupio revolver 2018. godihne i da je ilegalno posedovao oružje 11 dana.

Sud je utvrdio da je tačno da je Hanter 2018. kupio kolt „kobra“, što po zakonu nije smeo, jer je potvrđeno da je u tom periodu koristio narkotike.

Tužioci su poroti rekli da je sin američkog predsednika bio „zavisnik od narkotika koji je lagao na formularu da bi kupio pištolj“ i poručili da „niko nije iznad zakona“.

Sin predsednika Amerike se ranije izjasnio da nije kriv. 

Hanter se suočava sa 25 godina zatvorske kazne

Hanter Bajden se sada suočava sa kaznom zatvora i do 25 godina.

Za davanje lažne izjave pri kupovini vatrenog oružja mogao bi da dobije do 10 godina u zatvoru. 

Ista maksimalna kazna propisana je i za posedovanje vatrenog oružja kod lica koje u tom trenutku koristili narkotike. 

Takođe, Hanter je osuđen i za davanje lažnih izjava povodom ovog slučaja u toku istražnog postupka, čime je obmanuo sud i javnost, za šta je propisana maksimalna kazna do pet godina zatvora.

Džozef Bajden obećao da će poštovati ishod suđenja

Američki predsednik Džozef Bajden nedavno je izjavio je da neće pomilovati svog sina u slučaju da bude osuđen. 

„Prihvatiću ishod suđenja“, rekao je Bajden za Rojters uoči početka procesa. 

Suđenje se odvija dok traje Džozefova predsednička kampanja za reizbor u Beloj kući. 

Ovo je po prvi put da je član uže porodice predsednika SAD proglašen krivim za zločin tokom njegovog mandata, iako je hanter osuđen za period pre nego što je Bajden izabran za šefa države. 

Odvojeni postupak za poresku utaju 

U odvojenom postupku, Bajden mlađi se tereti za poresku utaju. Federalni tužioci podigli su optužbe za niz poreskih prestupa zbog toga što više godina nije podnosio poreske prijave.

U optužnici se navodi da je izbegao plaćanje najmanje 1,4 miliona dolara federalnih poreza koje je dugovao od 2016. do 2019. godine.

Navodi se da je umesto toga potrošio ogromne sume novca na, kako se navodi, drogu, poslovnu pratnju, luksuzne hotele, iznajmljene nekretnine, automobile, odeću i druge stvari, uključujući više od 70.000 dolara za programe odvikavanja od narotika.

Očekuje se početak suđenja i u tom postupku.

(RTS)