Hamas tampon zonu prema Egiptu koristio za krijumčarenje oružja; izraelske vlasti naredile UNRVA da isele prostorije u Istočnom Jerusalimu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je „islamski svet“ da reaguje nakon najnovijih smrtonosnih izraelskih udara u Gazi.

„UN ne mogu zaštititi ni svoje osoblje. Duh Ujedinjenih nacija je mrtav u Gazi. Izrael nije samo pretnja Gazi, već celom čovečanstvu“, rekao je Erdogan poslanicima iz svoje stranke AKP.

Izraelska vojska sada kontroliše dve trećine Filadelfisjog koridora, tampon zone duž granice sa Egiptom, za koji tvrdi da ga je Hamas koristio za dopremanje oružja u Pojas Gaze.

Alžir u predloženoj rezoluciji predat Savetu bezbednosti UN zahteva hitan prekid vatre u Gazi i traži od Izraela da odmah zaustavi svoju vojnu ofanzivu na grad Rafu na jugu zemlje. Takođe poziva na momentalno oslobađanje svih talaca uzetih odvedenih sa juga Izraela 7. oktobra.

Bivši šef Mosada, izraelske obaveštajne agencije, navodno je pretio glavnom tužiocu Međunarodnog krivičnog suda u nizu tajnih sastanaka na kojima je pokušao da  izvrši pritisak da odustane od istrage o ratnim zločinima, otkriva britanski „Gardijan“.

(RTS)