Hamas: Nećemo pustiti taoce bez totalnog povlačenja IDF-a; Netanjahu: U egzistencijalnom smo ratu, moramo da pobedimo

Delegacija Hamasa napustila je Kairo kako bi se sastala sa svojim liderima radi dodatnih konsultacija, izjavio je član političkog biroa Hamasa Husam Badran i istakao da Izrael ne odgovara na njihove glavne zahteve ne samo Hamasa već i palestinskog naroda.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu navodi da se Izrael nalazi u egzistencijalnom ratu u kojem mora da pobedi. Poručio je da će IDF nastaviti da deluje protiv Hamasa u svim krajevima Gaze, uključujući i Rafu.

Istovremeno Izraelska vojska ne prestaje sa operacijama u svim delovima Gaze, deluje sa kopna, mora i iz vazduha, a glavne operacije su sada na jugu Gaze u Kan Junisu i centralnoj Gazi, gde su, kako kažu, pokrenuli kopnenu operaciju protiv Hamasa.

Palestinski zvaničnici tvrde da IDF u Kan Junisu gađa civilne objekte. Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da je broj ubijenih Palestinaca u izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze premašio 30.000.

Kako je navelo Ministarstvo zdravlja u Gazi, u napadima je ubijeno 30.800 Palestinca, dok je 72.298 osoba povređeno.

Oglasio se specijalni izvestilac UN za pravo na hranu Majkl Fahri koji je izjavio da je Izrael pokrenuo kampanju izgladnjavanja u Gazi.

Reagovao je i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i poručio da je potrebno izvršiti pritisak na izraelsku vladu kako bi se omogućio nesmetan pristup humanitarne pomoći civilima u Pojasu Gaze.

Došlo je i do nove razmene vatre Izraela i Hezbolaha. Izraelske odbrambene snage sapštile su da je 10 raketa ispaljeno iz Libana na severnu zajednicu Roš Hanikra, te da su uzvratili vatrom na položaje Hezbolaha u južnom Libanu.

(RTS)


Ostavite komentar