Hamas: Napredak pregovora, ali još bez dogovora; Izrael: Nepotrebne mere SAD protiv Izraelaca

Teške borbe između izraelskih snaga i pripadnika Hamasa nastavljene su Kan Junisu, gradu na jugu Pojasa Gaze. Izraelski ministar odbrane Joav Galant naveo je da je za četiri meseca rata ubijeno 10.000 palestinskih boraca i isto toliko povređeno.

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena, u međuvremenu, saopštila je da je uvela sankcije četvorici Izraelaca koji su umešani u napade na Palestince na Zapadnoj obali, ističući da su te mere neophodne jer Izrael „ne čini dovoljno“ da bi sprečio nasilje.

Iz kancelarije izraelskog premijera Benjamina Netanjahuaa, međutim, poručeno je da su takve mere Vašingtona „nepotrebne“, ističući da većina doseljenika na Zapadnoj obali poštuje zakone.

Sa druge strane, Hamas je naveo da su pregovori o primirju i oslobađanju talaca, kojima posreduje Katara, napredovali, ali da zasad nema konačnog dogovora.

Katarsko ministarstvo spoljnih poslova, takođe, saopštilo je da je Hamas dao „incijalnu pozitivnu potvrdu“ o predlogu za prekid borbi na određeno vreme u Pojasu Gaze.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, takođe, prijavilo je da je od 7. oktobra u izraelskim napadima stradalo 27.019 Palestinaca dok je 66.139 njih povređeno.

(RTS)


Ostavite komentar