Hamas i palestinske vlasti na Zapadnoj obali pozdravili Rezoluciju u SB UN; Blinken: To je „znak nade““

Američki državni sekretar Entoni Blinken je u svojoj osmoj poseti Bliskom istoku od početka rata u Gazi.

Blinken je na svojoj prvoj stanici, u Egiptu, pozvao arapske lidere da izvrše pritisak na Hamas da prihvati predlog o prekidu vatre, koji je pre deset dana izneo američki predsednik Džo Bajden, kako bi se okončao osmomesečni rat u Gazi.

Bajden je izneo trofazni predlog o prekidu vatre koji predviđa trajni prekid neprijateljstava, oslobađanje izraelskih talaca i palestinskih zatvorenika i rekonstrukciju Gaze.

Reagujući na Blinkenove reči, viši zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri ocenio je da američki državni sekretar „pristrasan prema Izraelu“, kao i da je njegov stav prava prepreka postizanju sporazuma.

U međuvremenu, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je rezoluciju koju su sačinile SAD o prekidu vatre između Izraela i Hamasa.

Rusija je bila uzdržana, dok je preostalih 14 članova SB UN-a glasalo „za.“

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRVA) istakla je da je nivo razaranja u Gazi „neopisiv“, dodajući da je u akcijama izraelskih snaga uništeno više od polovine zgrada utoj palestinskoj enklavi.

Hamasove brigade Kasam tvrde da su napravile zasedu izraelskim snagama u jednoj stambenoj zgradi u Rafi.

Kako navodi Al Džazira, razneli su zgradu dok su vojnici IDF još bili unutra. Nekoliko vojnika je poginulo, a drugi su ranjeni.

(RTS)