Halal afera u Senatu, optužnica protiv senatora Menendeza

Mito, gotovina, zlatne poluge, uplate hipoteka, luksuzno vozilo i ostale vredne stvari nalaze se na spisku poklona koje je tužilaštvo na Menhetnu nabrojalo u optužnici protiv prvog čoveka spoljno-političkog odbora Senata i njegove supruge, Nadin.

Na taj način, Menendez je postao prvi senator u američkoj istoriji koji je optužen za dva zasebna krivična dela.

Optužnica sadrži tri tačke koje bračni par Menendez i trojicu poslovnih ljudi krive za zloupotrebu službenog položaja u nekoliko slučajeva korupcije u SAD i inostranstvu.

U jednoj od tačaka se navodi da je Menendez  tajno davao osetljive informacije o američkoj vladi egipatskim vlastima, koje su, kao rezultat njegovog uticaja u Senatu, dobijale oko milijardu dolara vojne pomoći godišnje.

U sklopu istrage, agenti Federalnog istražnog biroa su u junu prošle godine upali u Menendezovu kuću, gde su pronašli 13 zlatnih poluga, 566.000 dolara i „mercedes“. Još 70.000 dolara otkriveno je u sefu njegove supruge.

U egipatski deo afere uključena je i njegova supruga, koja je od egipatske vlade dobila ekskluzivnu dozvolu za izdavanje serifikata da mesni proizvodi zadovoljavaju islamske standarde.

Osim bračnog para Menendez, optuženi su i Vael Hana, Hoze Uribe i Fred Daibes, kojima je senator, koristeći politički uticaj, omogućio da izbegnu istrage, ali i ubedio predsednika Džozefa Bajdena da za tužioca u Nju Džersiju postavi čoveka koji neće inistirati na istrazi protiv Uribea i Daibesa.

Tužilac Filip Selindžer, koji je na Menendezovu preporuku postavljen na čelo tužilaštva, nije optužen.

Menendez je još 2015. godine prvi put optužen za primanje mita. U tadašnjoj optužnici, navođena su skupa putovanja, preskupi letovi avionima i donacije za kampanju. Senator nije osuđen po navodima ove optužnice.

Američki senator je, pre mesec dana, sa Mihaelom Rotom i poslanicima Evropskog parlamenta poslao pismo državnom sekretaru Entoniju Blinkenu i šefu EU za spoljnu politiku i Bezbednosti Žozepu Borelju zahtevajući promenu politike prema Srbiji u vezi sa  Kosovom.

(RTS)


Ostavite komentar